• Vučić: Haški sud licemeran, zašto ne daju da se Jojiću i Radeti sudi u Srbiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je „kakvo to poverenje“ u Srbiju ima Haški sud kada ne dozvoljava da se za nepoštovanje tog suda funckionerima Srpske radikalne stranke Petru Jojiću i Vjerici Radeti sudi u Srbiji.

    Postupajući haški sudija Liju Daćun zatražio je u petak od predsednika međunarodnog suda u Hagu Karmela Ađijusa da Srbiju prijavi Savetu bezbednosti UN zato što nije uhapsila i izručila Jojića i Radetu, optužene za nepoštovanje suda.

    „Obećavam da ću lično da se pojavim na toj sednici, tako da nema problema, dobiće odgovor sa najvišeg mesta kakav zaslužuju“, istakao je Vučić nakon združene taktičke vežbe „Odgovor 2021“ na Pasuljanskim livadama.

    Vučić je rekao da može dugo da govori o svim „nelogičnostima, dvostrukim standarima i licemerju“ Haškog suda, ali da neće.

    On je naveo da je pet haških osuđenika ispunilo uslove da kaznu izdražva u Srbiji, ali da nadležni u Hagu uglavnom ne odgovaraju na zahteve.

    „A za neke bolje da vam ne kažem šta su odgovori“, dodao je on.

    Ne očekuje pritiske u Briselu

    Vučić je izjavio i da ne očekuje nikakve pritiske tokom predstojeće posete Briselu, već konstruktivne razgovore.

    Najavio je da će uskoro dva puta ići u Brisel i da će tokom prve posete razgovarati sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, verovatno i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

    „Biće to važna poseta, razgovaraćemo o svim temama. Ne očekujem nikakve pritiske, očekujem konstruktivan razgovor, važne i dobre razgovore za Srbiju“, kazao je Vučić.

    Naveo je da će drugi put ići u Brisel na nastavak dijaloga sa Prištinom koji očekuje „u maju ili junu, ako toga bude“.

    Nije video mape iz non pejpera

    Govoreći o nezvaničnom dokumentu, koji je navodno potekao iz slovenačkih diplomatskih krugova i koji podrazumeva prekrajanje granica na Balkanu po etničkom ključu, predsednik je rekao da je „razočaran potpunom intelektualnom demobilisanošću elite i pseudo elite“ i njihovim „ofrlje ocenama“ situacije.

    „Ja nisam video te mape, nisam (unapred) za ili protiv nečega, za razliku od tih koji (takođe nisu videli plan). Ja ne spadam u te koji će da skaču nekome po glavi, a da (plan) nije ni video“, kazao je Vučić.

     

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je „kakvo to poverenje“ u Srbiju ima Haški sud kada ne dozvoljava da se za nepoštovanje tog suda funckionerima Srpske radikalne stranke Petru Jojiću i Vjerici Radeti sudi u Srbiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]