• Vučić: Izašli smo u susret velikom delu zahteva radnika „Fijata“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Učinili smo mnogo, napravili veliki pomak i izašli u susret velikom delu zahteva predstavnika radnika „Fijata“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti nakon razgovora sa njima. Istakao je i da će penzioneri, nezaposleni i radnici čija primanja ne prelaze 70.000 mesečno imati pravo na vaučer za odmor u Srbiji, ne u visini 5.000 dinara, kao do sada, već 15.000 dinara.

    „Do 15. septembra imaćemo u rezervi 400 miliona kubnih metara gasa“

    Što se tiče gasa naveo je da je dobra vest da osim ugovora sa „Gaspromom“, čime smo obezbedili 62 odsto naših potreba, postignut je i dogovor s Mađarskom o skladištenju gasa.

    „Za 38 odsto zaliha smo zakupili u Mađarskoj. Mi ćemo u narednih dva meseca napuniti 147 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj“, naveo je Vučić.

    Za to vreme napunićemo u Srbiji po ceni ruskog gasa, koji je nejjeftiniji za nas, Banatski dvor za 250 miliona kubnih metara gasa, dodao je.

    „Do 15. septembra ćemo imati u rezervi 400 miliona kubnih metara gasa, verujemo da do 15. oktobra možemo da imamo preko 500 miliona kubnih metara gasa, možda i više“, rekao je Vučić.

    Ukazao je da je cilj da dođemo do 700 miliona kubnih metara gasa. 

     

    „Značajno povećanje minimalca, penzije će kumulativno biti povećane 19,1 odsto 

    Predsednik Srbije je najavio važne odluke, 15. avgusta sastanak poslodavaca i sindikata oko minimalne zarade, ako se ne postigne dogovor od 1. septembra se uključuje država.

    „Moramo ih brzo završiti, očekujemo značajno povećanje cene minimalne zarade, kroz smanjenje doprinosa, to je jedna od reformskih stvari koje smo preuzeli 2014. godine da radimo, da oslobađamo poreza i doprinosa poslodavce, povećanje neoporezivog dela dohotka, da preuzmemo mi na sebe“, kaže Vučić.

    Očekuje da ukupna međugodišnja inflacija bude između 9 i 9,2 odsto na godišnjem nivou, kaže Vučić.

    Ne želimo da naši ljudi žive ne samo slabije nego bolje, navodi on.

    „Ukupno kumulativno povećanje penzija biće 19,1 odsto, zaključno sa 1. januarom. Malo ko je verovao u snagu javnih finansija“, kaže Vučić.

    Plate će biti dvocifreno povećane, a minimalac još zanačajnije povećan – pokušaćemo da smanjimo jaz između siromašnijih i bogatijih, poslodavcima ćemo pomoći oslobađanjem dažbina, kaže Vučić i dodaje da su to velike stvari.

    Stopa rasta je 4,4 u prvom kvartalu, fleš procena 4 posto u drugom kvartalu, dobar deo nose usluge građevinarstvo, poljoprivreda, usluge su nosile mnogo u prvom kvartalu, rekao je predsednik.

    Dobro je da imamo ovakav oporavak, industrija mora da ide jače, kaže Vučić.

    Devizne rezrve iznose 14,6 milijardi evra, veoma čvrsto stojimo, povećane za 700 miliona evra, iz deviznih intervencija, NBS je kupovala devize na tržištu, objašnjava Vučić.

    To govori da su zlatne rezerve najveće, ističe predsednik. 

    „Ruske snage u naletu, situacija sve komplikovanija“ 

    „Ruske snage su u naletu i kako rat u Ukrajini dobija na zamahu, tako je situacija sve komlikovanija. Svi koji su govorili da će rezultat ratnih zbivanja biti drugačiji, jasno je da nisu upravu. To donosi drugačije okolnosti vezano za ekonomsku situaciju“, rekao je Vučić.

    Zamah njihove ofanzive je sve snažniji i svi koji su govorili da će biti drugačiji rezultat ratnih zbivanja jasno je da nisu u pravu, to donosi i drugačije okolnost vezano za ekonomsku situaciju u Evropi i Srbiji, napomenuo je predsednik.

    Ona je mnogo ozbiljnija nego ona koju možemo da sagledamo, kaže on.

    Trudimo se da na dnevnom nivou pronađemo što je više rešenja za jesen i zimu, rekao je Vučić.

    Velika je kriza u energentima, u hrani na evopskom i svetskom nivou i nije lako izaći iz nje, kaže predsednik. 

    „Očekujem da uspešno završimo razgovore sa predstavnicima radnika Fijata“

    Predsednik Aleksandar Vučić je, obraćajući se javnosti, rekao da se već dva sata vode razgovori sa radnicima „Fijata“.

    „Razume se da je komplikovana situacija, mislim da smo blizu dogovora, pustićemo da oni govore o detaljima“, naveo je Vučić.

    „Mi ćemo sa ‘Stelantisom’ nastaviti da radimo da bismo dobar deo obaveza prema radnicima u narednih nekoliko dana mogli da ispunimo“, naveo je Vučić.

    Ističe da je kao i kod svakog dogovora neophodno da se prave kompromisi i da je zahvalan radnicima na korektnosti.

    „Mislim da smo učinili mnogo i da smo mi napravili veliki pomak i izašli u susret velikom delu njihovih zahteva, tako da očekujem da sa uspehom te razgovore privedemo kraju“, poručio je Vučić.

    Aleksandar Vučić razgovarao je na Andrićevom vencu sa predstavnicima radnika i sindikata kompanije „Stelantis“, u čijem sastavu posluje kragujevačka fabrika „Fijat“.

    Sastanku je prethodila petočasovna blokada auto-puta kod Centra „Sava“ u sredu, koju su prekinuli nakon dogovora da ih predsednik Aleksandar Vučić danas primi na razgovor.

    Do svega toga je doveo poziv kompanije „Stelantis“ zaposlenima sredinom maja da se odluče za rad u inostranstvu ili otkaz uz socijalni program. Potom su usledili i protesti, ali i pregovori s Vladom.

    Učinili smo mnogo, napravili veliki pomak i izašli u susret velikom delu zahteva predstavnika radnika „Fijata“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti nakon razgovora sa njima. Istakao je i da će penzioneri, nezaposleni i radnici čija primanja ne prelaze 70.000 mesečno imati pravo na vaučer za odmor u Srbiji, ne u visini 5.000 dinara, kao do sada, već 15.000 dinara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija