Aleksandar Vučić
Srbija

Vučić na sastanku kvadrilaterale: Srbija saglasna da se granice otvore 1. juna

Izvor: 
Tanjug/RTS Uto, 19/05/2020 - 14:40

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na video konferencijskom sastanku predstavnika Visokog saveta za saradnju Republike Srbije, Republike Bugarske, Republike Grčke i Rumunije, tokom kojeg se razgovaralo o postepenom popuštanju mera, kako bi se olakšao transport ljudi i robe, kao i turistička putovanja između zemalja Kvadrilaterale. 

Predsednik Vučić je istakao da je, u cilju promovisanja ekonomskih aktivnosti, Srbija saglasna da se granice otvore 1. juna, uz primenu odgovarajućih epidemioloških mera. On je naglasio da je međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja za prelazak granice jedan od ključnih elemenata za podsticanje ekonomije, posebno u oblasti turizma. 

Sagovornici su zaključili da se sve četiri zemlje uspešno bore sa korona virusom i konstatovali da bi otvaranje granica omogućilo brži oporavak nacionalnih ekonomija. Dogovoren je i susret Visokog saveta u Bugarskoj početkom juna, gde će, pre sastanka Saveta, biti održan i bilateralni susret predsednika Vučića i premijera Borisova, tokom kojeg je planiran razgovor o zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je otvaranje grčke granice od 1. juna za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, dok je otvaranje granica za turistička putovanja predviđeno od 15. juna.

To će biti prvi susret kojim će biti nastavljena dobra praksa tromesečnih sastanaka lidera Visokog saveta.

Na sastanku učestvovali i premijeri Grčke, Bugarske i Rumunije, Kirijakos Micotakis, Bojko Borisov i Ludovik Orban.

Predsednik Srbije juče je, uoči sastanka, telefonom razgovarao s premijerom Bugarske Bojkom Borisovom,a saglasili su se da je međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja za prelazak granica jedan od ključnih elemenata za podsticanje poslovnih aktivnosti, posebno u oblasti turizma posle dužeg prekida rada zbog korona virusa.

S tim u vezi, posebno su insistirali na tome da je neophodno obezbediti primenu odgovarajućih antiepidemioloških mera, kako bi bila osigurana zaštita zdravlja građana i sprečeno dalje širenje zarazne bolesti.

Na prethodnim sastancima predstavnika četiri zemlje dominirale su teme Evropske unije i ekonomske saradnje i infrastrukturnog povezivanja.
MarketingNajnovije vesti