• Vučić na sednici Vlade: Odgovorni za probleme u snabdevanju strujom će morati da snose posledice

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U ovom trenutku u Srbiji je 0,38 odsto potrošača električne energije odnosno 1.800 domaćinstava bez napajanja, što znači da 99,62 odsto ima struju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas na otvorenoj sednici Vlade Srbije kojoj osim njega i svih ministara prisustvuju i direktori javnih preduzeća i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. On je rekao da će odgovorni za probleme u snabdevanju morati da snose posledice.

    Premijerka Ana Brnabić je navela da će za sledeću sednicu Vlade, koja je zakazana za četvrtak, nadležna ministarstva pripremiti predloga zaključka o umanjenu računa za domaćinstva koja su zbog trenutne situacije duže od jednog dana bili bez struje.

    Aludirajući na tvrdnje kako je rekao političkih protivnika da je sneg iznenadio službe, predsednik Srbije je rekao da niko nije bio iznenađen i da su putari dobro obavili svoj posao. Međutim, dodao je, problem je u onome što nam se desilo u energetskom sistemu, rekao je predsednik uz konstataciju da su Elektromreže Srbije perfektno obavile svoj posao.

    „Koliko smo grešaka mi napravili treba da sagledamo i da vidimo koje su neophodne mere za dalju budućnost. Moramo da vidimo kako i na koji način možemo da podnesemo veliki teret. Ono što nam se dogodilo u energetskom sektoru je na neki način kolaps. Za ljude koji ne znaju Elektromreža je veliki sistem, koji je funkcionisao perfektno i četitam vam na tome. Imali smo problem samo u Ljigu, ali to su prolazne vremenske nepogode. Izvanredno obavljen posao. Sa Elektromrežom Srbije nismo imali problem, uložili smo veliki novac“, naveo je predsednik.

    Kako je dodao, za obnavljanje dalekovodne mreže u Srbiji je potrebno uložiti 700 miliona evra.

    „Kompletan sistem nam je ispao, jer u EPS-u nisu vodili računa koliko ugalj može da bude mokar, i zato Obrenovac nije imao grejanje neko vreme. Srećom brzo smo reagovali. Brzo se reagovalo i finsijskim putem, ali je šteta za Srbiju velika. Kada nam se isključi termoelektrana u Novom Sadu mi moramo da uvedemo gas. Mi ćemo ogromna finansijska sredstva da plaćamo do ponedeljka, tada očekujemo stabilizaciju sistema. Noćas bi trebalo da bude uključeno više TENT-a, a to znači veću stabilizaciju“, dodao je.

    On se obratio i Miloradu Grčiću, generalnom direktoru EPS.

    „Za naše greške odgovorni će morati da snose posledice. Očekujem Grčiću tvoju reakciju zato što smatram da mi koji obavljamo javni posao možemo da grešimo, ali kod tako krupnih stvari stepen odgovornosti mora da bude mnogo viši. Verujem da smo se razumeli oko lične i svake druge odgovornosti“, rekao je.

    „Jasno mi je i razumeo sam“, odgovorio je Grčić na otvorenoj sednici Vlade Srbije

    Vučić je naveo da bi od ponedeljka cela Srbija trebalo da nema problema sa strujom, i dodao da je jedini problem do sada bio nedostatak snabdevanja ugljem, ali kako kaže, to je unutrašnja stvar koja će se rešavati u hodu.

    „Mi imamo gas, ali veće količine možemo da nabavljamo samo na berzi. Sada kada nam je potrebno šest miliona kubnih metara gasa, mi to možemo da kupujemo samo na berzi gde je cena veća. Srećom, imamo višak novca pa možemo da rešavamo ovaj problem“, dodao je predsednik.

    On je dodao da se Dušan Bajatović iz Sankt Peterburga vratio nezavršenog posla u pogledu dodatnih količina gasa.

    „Bajatoviću, vratili ste se iz Peterburga neobavljena posla. Problem je, Bajatoviću, što godinama nismo uradili proširenje Banatskog Dvora. Velikom brzinom smo trošili količine odatle“, rekao je Vučić, ali je izrazio nadu da će nam Rusi izaći u susret.

    „Kompletan sistem ispao zbog propusta EPS“

    On je izrazio uverenje da ćemo zimu proći bolje od drugih zemalja u regonu.

    „Namera nam je da kupimo sve što možemo od kapaciteta termo i hidro da bismo garantovali bezbednost Srbije u budućnosti, jer kompletan sistem nam je ispao zato što u EPS-u nisu vodili računa o tome koliko je ugalj mokar. Uvozili smo enormne količine električne energije. Sam sam pogrešio što sam slušao da nam ne trebaju termokapaciteti, zapravo nam oni baš trebaju“, rekao je predsednik.

    Evropi u ovom trenutku, dodao je, nedostaje 100 miliona kubnih metara gasa „i bukvalno će se smrzavati“.

    „Mi ćemo se izvući s tim da budemo spremniji, da nam ugalj ne bude mokar, sve to će nas puno koštati, a zima nije ni počela“, rekao je Vučić.

    Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstava i energetike Zorana Mihajlović je navela da će ugalj i u bućnosti biti dalji problem.

    „Najveći problem je ugalj. Potrebno nam je hitno investiranje u elektromreže Srbije. Moramo da se okrenemo i kupovini kapaciteta van granica i u to mora da se uključe sva ministarstva“, rekla je.

    Direktor EPS Milorad Grčić je istakao da je Obrenovac jutros dobio grejanje i da je cilj da do vikenda svi blokovi koji nisu u funkciji budu na mreži.

    „U planu su i dalje analize. U 21. veku, stav stručnjaka koji su razgovarali sa mnom, je da ne treba bežati od nuklearnih elektrana. Postoje male, kontejnerskog tipa, bez nuklearnog otpada. One se duboko zakopavaju, vek trajanja je 30 godina i menjaju se. Period za njihovu izgradnju je dve plus pet ili dve plus sedam godina, zavisi od proizvođača. Ovih dve godine su period projektovanja, ostale su period izgradnje“, dodao je Grčić.

    Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin se obratio kao član Krzinog štaba za vanredne situacije i ukazao na to da je problem što je šumski prostor oko dalekovoda nije čišćen godinama i zamolio da se u okviru budžeta predvidi novac za čišćenje.

     

    U ovom trenutku u Srbiji je 0,38 odsto potrošača električne energije odnosno 1.800 domaćinstava bez napajanja, što znači da 99,62 odsto ima struju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas na otvorenoj sednici Vlade Srbije kojoj osim njega i svih ministara prisustvuju i direktori javnih preduzeća i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. On je rekao da će odgovorni za probleme u snabdevanju morati da snose posledice.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija