Aleksandar Vučić
Srbija

Vučić: Ne isključujem mogućnost onlajn nastave i u novoj školskoj godini

Izvor: 
Tanjug/Beta Sub, 01/08/2020 - 13:23

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne isključuje mogućnost onlajn nastave u novoj školskoj godini zbog epidemije i navodi da će đaci ići u školu ukoliko budu postojali uslovi koji garantuju sigurnost i očuvanje zdravlja.
 
"Još ne mogu da odgovorim da li će deca ići u školu. Voleli bismo da idu. Važno je da ulažemo u obrazovanje i znanje, da deca rade i bilo bi dobro da idu u školu. Ako budu postojali dobri uslovi koji garantuju sigurnost i očuvanje zdravlja, deca će ići u školu", rekao je Vučić.
 
Prema njegovim rečima, epidemiološka situacija još nije zadovoljavajuća, iako su se stvari stabilizovale. Kako je rekao, sada je u bolnicama širom Srbije manje problema, ali i dalje ima veliki broj mrtvih od korona virusa, što je, kako navodi, posledica događaja sa početka jula.
 
"Kao što vidite, nama je jul mesec, a ne vreme kada su pričali o fudbalu i izborima, bio gori. Već od 5. ili 10. jula, a svi znamo šta se tad dešavalo, napravljeni su nam ogromni problemi", rekao je Vučić.
 
Kako navode, stvari su se stabilizovale, a kao primer navodi Novi Pazar, gde u poljskoj bolnici danas nema nijednog pacijenta, dok je u Opštoj bolnici, u kojem je bilo više od 300 obolelih, sada oko 70 pacijenata.
 
"Lakša je situacija u pojedinim delovima Srbije, ali negde je veliki broj zaraženih i mnogo je važno da u narednim danima i nedeljama svedemo taj broj na minimum. Ako budemo držali distancu, bili odgovorni i u zatvorenom prostoru nosili maske, siguran sam da rezultat neće izostati", rekao je Vučić.
 
Kon: Početak škole značajan epidemiološki događaj
 
Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je Srbija "nesumnjivo uspela da zaravni" krivulju rasta broja zaraženih, ali da je situacija "daleko od povoljne".
 
Ocenio je da je važno što se do izvesnog smirenja epidemije došlo samo korišćenjem maski i ograničavanjem radnog vremena pojedinih objekata. On je ponovio da opadanje broja zaraženih ide "prilično polako".
 
Upozorio je da će početak školske godine u septembru predstavljati "značajan epidemiološki događaj koji je Ministarstvo prosvete temeljno razmatralo", te će verovatno biti manje đaka u učionicama.
 
"Ministarstvo je predložilo da prioritet za održavanje nastave imaju đaci do četvrtog razreda, što mislim da je sasvim na mestu. Učenici, naročito prvog razreda, nemaju bolji način da se socijalizuju od polaska u školu", dodao je Kon.
 
 MarketingNajnovije vesti