• Vučić: Orden me obavezuje da se još više borim za Srbiju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, u beogradskom centru „Sava“ održana je svečana akademija, pod nazivom „Zavet Svetoga Save“. Tim povodom srpski patrijarh Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlukom Sinoda SPC, odlikovani su Ordenom Svetog Save prvog stepena. 

    Vučić je rekao da ga orden obavezuje da se bori za Kosovo i Metohiju, i za podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, Crnoj Gori i svuda gde živi.

    „Da posle toga ostanem i postanem, prolazan i privremen uz nadu da će srpstvo i srbijanstvo postati jedno i da će istina pobediti laž“, poručio je predsednik Srbije na svečanoj akademiji u Sava centru.

    Vučić je, povodom dodele ordena, rekao da nije u stanju da opiše šta oseća.

    „Nisam mu se nadao, nisam ga taržio, nisam ga ni očekivao. Zato je i prva rekacija na vest koja me je iznenadila bila da ćutim, svestan i veličine samog čina, i neočekivane časti i sopstevene, kao bi se to reklo, privremenosti, stanja koje sam sam izabrao, svesno kada sam odlučio da o svemu, i najdubljim ranama i našim problemima govorim istinu“, rekao je Vučić.

    Kako je istakao, nije želeo da laž postane večna, da nas pojede, da nas uništi.

    „Nisam se dvoumio da li je lična prolaznost cena koju treba platiti. Ja želim, dargi oci, hoću samo to da Srbijabude večna“, poručio je on.

    A ništa od svega ovoga danas ne bi rekao, dodaje, ubeđen da je ćutanje ona vrsta skromnosti koja treba da prati ovako velike događaje.

    „Tek kad sam video šta o meni misle oni kojima sam postao izgovor za slanje poruka vama, neretko i za obračun za vama, oni koji veruju da ih oredenje čini većim odmonih koji ordenje daju odlučio sam da izgovorim nekoliko reči“, poručio je Vučić.

    Član Predsedništva BiH Milorad Dodik, odlukom Sinoda SPC, odlikovan je ordenom Simeona Mirotočivog. Istakao je da je to „orden srpskom narodu u Republici Srpskoj“.

    Zahvalivši na tako visokom odlikovanju, Dodik je rekao da ono pokazuje ljubav i prvrženost SPC-u.

    Dodao je da život čoveku priredi mnoga iznenađenja, a jedno od takvih je, kazao je, upravo ovo odlikovanje koje je primio.

    „Nisam mogao ni da zamislim da ću stajati ovde na ovo mestu, u ovako značajnom danu, i dobiti ovako visoko odlikovanje Crkve u koju verujem“, rekao je Dodik. 

    Orden Svetog Save prvog stepena je najviše priznanje Srpske pravoslavne Crkve kojim se odlikuju duhovna i svetovna lica za posebne zasluge za crkvu, na duhovnom, obrazovnom i humanitarnom polju.

    Patrijarhu SPC orden je uručio mitropolit Dabrobosanski Hrizostom, koji je istakao da je Irineju orden dodeljen za „dugogodišnji predani arhipastirski rad i mudrost i odgovonost pokazanu na tronu predstojatelja SPC“.

    Patrijarh: Crkva i država dve ruke, kao u vreme Nemanjića

    Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej poručio je da je SPC dočekala da proslavi veliki jubilej, osam vekova njene autokefalnosti, i to da crkva i država opet predstavljaju „dve ruke“, kao u vreme Nemanjića.

     

    „Zahvalni smo bogu što smo, posle mnogo praznog vremena i prilika dočekali da crkva i država predstavljaju dve ruke, gde crkva vrši svoju misiju, jevanđeljsku, blagodatnu, a država svoju dužnost i misiju. To je stanje koje je bilo za vreme Nemanjića i hvala bogu vratilo se i u naše vreme“, poručio je patrijarh Irinej na završetku svečane akademije. 

    On je istakao da je država pokrovitelj obeležavanja značajnog jubileja SPC, na čemu joj je crkva zahvalna.

    Na svečanoj akademiji „Zavet Svetoga Save“ u pesmi, slici, drami, dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za sam život Svetog Save.

    Na kraju je, uz hor RTS-a, u sali Svetosavsku himnu otpevao i hor od 800 dece.

    „Konac delo krasi, a najlepši ukras današnje svečanosti su naša divna, blagoslovena deca. Neka Gospod umnoži i ukrasi našu zemlju decom, koja su budućnost srpske istorije i srpskog naroda“, rekao je patrijarh Irinej.

    Deca su, kako je rekao, najuzvišeniji dar jednog naroda i njegova budućnost. 

    Na početku svečanosti, episkop niški Arsenije pročitao je poruke patrijarha Irineja iz poslanice povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC.

    Svečana akademija održava se u okviru centralne proslave jubileja SPC. 

    Centralna proslava jubileja SPC-a u Srbiji počela je u nedelju liturgijom u manastiru Žiča uz prisustvo pet hiljada vernika.

    Zatim je danas, u Pećkoj patrijaršiji, služena svećana arhijerejska liturgija kojoj je prisustvovalo dvadesetak episkopa iz zemlje i inostranstva, a vernici koji su ih jutros dočekali stigli su sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i BiH.

    U okviru obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Muzeju SPC u sredu, 9. oktobra, biće otvorena izložba „Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC“, koja će trajati do 9. decembra.

    Na izložbi će biti izloženi umetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živeli, pre svega sa prostora poćetaka postojanja SPC.

    Godišnjica autokefalnosti SPC se obeležavala i na drugim prostorima gde pravoslavni Srbi žive, gotovo na svim kontinentima – u Americi, Australiji, Novom Zelendu, u zapadnoj Evropi.

    Sveti Sava (Rastko Nemanjić) je u Nikeji 1219. godine rukopoložen od strane patrijarha Manojla Prvog Carigradskog za „arhiepiskopa srpskih i primorskih zemalja“, a srpska crkva dobija autokefalnost i dostojanstvo arhiepiskopija. 

    Od tada se srpski arhiepiskop birao i posvećivao u srpskoj zemlji.

    Patrijarh srpski Irinej i predsednik Aleksandar Vučić odlukom Sinoda SPC, odlikovani Ordenom Svetog Save prvog stepena. Vučić kaže ga Orden Svetog Save obavezuje da radi još više i da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija