Aleksandar Vučić
Srbija

Vučić: Planiraju opšti napad na sever Kosova, cilj im je nova „Oluja“

Izvor: 
Euronews Srbija Sre, 29/06/2022 - 20:06Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da u odlukama o registarskim tablicama i ličnim kartama izdatim u Srbiji Priština ima podršku velikih zapadnih sila, pre svega Velike Britanije i Nemačke, ali i svih drugih zemalja Kvinte. On je rekao da je Priština dala rok do 31. septembra, a da to znači da posle planiraju opšti napad. Kako je dodao, građani Srbije to treba da znaju, kao što treba da znaju da Priština za to ima podršku predstavnika Kvinte.

On je povodom odluke kojom se praktilčno onemogućava ulazak na Kosovo sa srpskim ličnim kartama i registarskim tablicama rekao da je jedini njihov cilj da "se proteraju Srbi sa severa KiM, da se napravi nova Oluja".

"Praveći kampanju da se automobili registruju albanskim tablicama, ako se registruju odlično. Ako ih ne ubede, onda će da otimaju ne samo vozila, nego i tablice, onda ko će da ostane - ni sami ne znaju, niti ih interesuje, računaju da će Srbi da napuste. Suština je u tome da godinama trpimo laži od predstavnika Kvinte i Albanaca sa KiM, nemam problem da to kažem u lice svima njima. Nije problem što oni misle da smo mi svi glupi, nego da su oni pametni i da je nešto toliko očigledno nisu u stanju da shvatamo šta rade", rekao je Vučić.

On je dodao da je dogovor bio da zajedno održi konferenciju sa evropskim posrednikom Miroslavom Lajčakom koji je danas u poseti Beogradz, ali da je drži samostalno jer ga je obavestio šta će govoriti. Kako je rekao, njegova je reč naravno važna i on je poštuje, ali nije želeo ni njega da dovede u neprijatnu situaciju.

"Nemam šta da kažem o njegovom poslu, ali imam o svemu drugom. Uvek smo spremni za dijalog i uvek smo bili spremni, neki drugi nikada nisu bili, ali su imali podršku najvećih zapadnih sila. To što žele, ne žele samo kosovski Albanci, već imaju punu podršku pre svega Velike Britanije i Nemačke, ali i drugih članica Kvinte", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da su "spalili desetine crkvi i manastira, pobili deseitne naših ljudi, pa dobili kao nagradu nezavisnost Kosova 2008, gde su se svađali samo ko će da ostane u svojim foteljama, a ne da pomogne narodu".

"To su sve radili u dogovru. Onda smo imali teške razgovore zbog naših grešaka, 2013. se vraćamo za sto i dobijamo Briselski sporazum koji nije bio lak za nas. Išao sam na KiM da objašnjavam našim ljudima... Od tog sporazuma sve što je trebalo Srbi da ispune, jedina koju je trebalo da ispune - oni nisu. I kako je moguće da zapadna petorka ćuti, ali zato kada Srbi okače baner ZSO, ako to okačite idete u zatvor jer reklamirate nešto što je predviđeno međunarodno-pravnim ugovorom kao što je Briselski sporazum", rekao je Vučić.

"Planiraju opšti napad na sever Kosova"

Vučić je rekao da "naš narod neće više da trpi upade njihovih jedinica".

"Oni su nama dali rok do 31. septembra za ove tablice, što znači da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra, koji će oni da nazovu kako hoće i to građani Srbije treba da znaju i da znaju da su ih podržali predstavnici Kvinte", rekao je on.

On je rekao da su Amerikanci najmanje bahati i arogantni u odnosu na sve ove druge.

"Imate bezbroj takvih primera u kojima nas ponižavaju i misle da to mogu. Večeras sam rešio da kažem ok, nije meni problem da to trpim i slušam. Radim to već 10 godina praveći sam da sam gluplji nego što jesam. Problem je što vi mislite da ste pametniji. Provodite golu silu, da vidimo do kada ćete? Ne mislimo da ste toliko pametni i nemojte da nam pričate o pravu i pravdi, samo to nemojte. I ovde sad jasno je da nema ni dijaloga, ni razgovora, ni bilo čega, biće samo mnogo problema, gledaćemo da sačuvamo mir, ali drugi neće - ni Kosovo, ni njihovi mentori.

Znate šta oni kažu? Kosovo je za nas nezavisna država", istakao je Vučić.

 
MarketingNajnovije vesti