• Vučić rekao patrijarhu da nije u mogućnosti da ukine zabranu kretanja na Vaskrs

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas patrijarhu SPC Irineju da zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, a slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nije u mogućnosti da ukine zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.

    Vučić je u telefonskom razgovoru sa patrijarhom istakao i da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je, kako kaže, Sveti Sinod, brižno i očinski se starajući za svoje vernike, zamolio državni vrh i istovremeno izrazio uverenje da će SPC i ubuduće poštovati propisane mere i tako nastaviti da učestvuje u borbi protiv virusa Kovid-19.

    Kako se navodi, predsednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici.

    „Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda predsednik Vučić je Njegovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom – Hristos vaskrse“, navodi se u saopštenju.

    Patrijarh Irinej je tokom razgovora rekao da je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave, stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države.

    „SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju.

    Vučić je u izjavi posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom rekao da je video da su i pripadnici srpske crkve u regionu, ali i na drugim kontinentima, doneli odluke da vernici ne prisustvuju službama i da se nada da će tako odlučiti i naša crkva.

    „Sve naše televizije će, siguran sam, biti zainteresovane za direktne i odložene prenose, da ljudi mogu da pogledaju, da saslušaju liturgiju, da se mole Bogu u kućama i domovima i da sačuvaju život“, rekao je Vučić,

    On je istakao da će se država držati slova zakona i da sveštenike ni na koji način neće ometati u sprovođenju službe.

    Mitropolija crnogorsko-primorska: Liturgije bez vernika

    Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da će liturgije povodom Uskrsa biti održane bez prisustva vernika i sve je pozvala da praznik proslave uz poštovanje i uputstva medicinske struke.

    Kako su naveli, nakon sastanka sa nadležnima iz medicinske struke, uvereni su da opasnost smrtonosne zaraze nije prošla i da su „pred nama ne samo dani proslavljanja Vaskrsa, nego i dani obavezne i pojačane pažnje u vezi opšte zdravstvene zaštite“, prenosi RTCG.

    Uskršnje službe, koje će služiti mitropolit i sveštenici, će se prenositi putem crkvenih medija.

    U MCP, kako su naveli, shvataju da nema nikakve sumnje da bi saborno liturgijsko okupljanje na Uskrs sa vernim narodom bilo zloupotrebljeno kako bi se Crkva po ko zna koji put lažno optužila za ”antidržavnu delatnost”.

    Navodi se, takođe, da će se u prvim danima redovnog stanja Crkva angažovati da se obnove protestne litije.

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas patrijarhu SPC Irineju da zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, a slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nije u mogućnosti da ukine zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija