• Vučić: Šolc tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa nemačkim kancelarom, da je Olaf Šolc „na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije“. Vučić je rekao da je Šolca upoznao i sa svim neispunjenim obavezama Prištine iz Briselskog sporazuma, piše N1.

    „Govorili smo o evrointegracijama Srbije, kancelar Šolc doneo je novu energiju i novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu, želi da čuje i sasluša sve sa Zapadnog Balkana i želi da postoji stvarna perspektiva proširienja EU“, kazao je.

     

    „Kancelar je na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije, odnosno da podrži restriktivne mere koje je EU protiv njih već donela, ja sam govorio o našoj poziciji i o specifičnosti situacje oko KiM, energetike, ali i tradicionlanih odnosa s Ruskom Federacijom, govorili smo i o predstojećoj zimi“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

    Vučić je rekao i da je ovo bio njihov treći razgovor.

    „A prvi razgovor u našoj zemlji, i ja sam mu beskrajno zahvalan što je došao u posetu Beogradu i što smo mogli da otvoreno i iskreno razgovaramo o svim važnim pitanjima. Naravno, predsednik sam zemlje kojoj je mnogo značajniji razgovor sa nemačkim kancelarom, nego što je nemačkom kancelaru bio važan razgovor sa mnom, ali mislim da je bilo važno da razumemo mišljenje o važnim pitanjima“, rekao je Vučić.

    Srbija i Nemačka, kazao je, sve bolje sarađuju po pitanju ekonomije.

    „Povećanje u ekonomskoj razmeni od 25,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, očekujemo ove godine da imamo trgovinsku razmenu veću od 7,5 milijardi ove godine. Interesantno da imamo pokrivenost uvozom i izvozom 83,1 odsto, ali to ne zahvaljući tome što smo mi bili naročito inventivni i inovativni, nego smo napravili dobre uslove da nemačke kompanije investiraju u Srbiju. Nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 77.000 ljudi“, izjavio je Vučić.

    „Nova nada za Zapadni Balkan“

    Predsednik Srbije kazao je i da je sa kancelarom govorio o svim važnim temama.

    „I to ne lakim, govorili smo o evrointegracijama Srbije, kancelar Šolc doneo je novu energiju i novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu, želi da čuje i sasluša sve sa Zapadnog Balkana i želi da postoji stvarna perspektiva proširienja EU, to je važna, izvanredna poruka za sve na Zapadnom Balkanu. Srbija će mnogo brže morati da napreduje po pitanju vladavine prava, ljudskih prava i sloboda i svega drugog što je važno za evrointegracije, govorili smo i o drugim bitnim temama, oko kojih nemamo uvek punu saglasnost, a to je pitanje KiM, pričali smo o dijalogu Beograda i Prištine“, izjavio je Vučić.

    Prema njegovim rečima, nemačkom premijeru ukazao je na sve što nije ispunjeno iz Briselskog sporazuma.

    „Ja sam ukazao na sve što je neispunjeno iz Briselskog sporazuma, ali sam razumeo poruku nemačkog kancelara koji je rekao da je važno da pravimo mnogo malih koraka da bismo jednog dana napravili veći uspeh u pronalaženju nekog rešenja i u skladu s tim mi ćemo dati sve do sebe da napravimo napredak u odnosima sa Prištinom“, pojasnio je Vučić.

    Sa nemačkim kancelarom, govorio je, kaže, i o predstojećoj zimi.

    „Ukazao sam mu na sve teškoće i probleme s kojima se već danas suočavamo, bio je veoma ljubazan, fer i ponudio pomoć Nemačke u pronalaženju rešenja za krizu koju već osećamo, a koju ćemo tek da osetimo u smislu izgradnje energetskih kapaciteta koji bi trebalo da nas povežu sa ostatkom regiona, da omogućimo različite načine za diversifikaciju energenata“, rekao je.

    Šolc: Podrazumeva se da podržavamo Srbiju na putu ka EU“

    Nemački kancelar je kazao da se „podrazumeva da Nemačka podržava Srbiju u procesu pristupanja Evropskoj uniji“.

    „Mi ćemo se sastati u Solunu, solunske odluke iz 2003. će imati 20. godišnjicu naredne godine, te odluke predviđaju perspektivu pristupanja EU za zemlje Zapadnog Balkana, sigurno veliki broj ljudi nije tada mislio da će to trajati 20 godina…To je veoma važna tema za mene, stoga ću ponovo uspostaviti tzv. Berlinski proces, gde iz Nemačke s velikim brojem partnera pokušavamo pokrenuti proces pristupanja“, rekao je Šolc.

    Svi su, dodaje, zaokupljeni ratom u Ukrajini.

    „Već imamo veliki broj žrtava, uništeni su gradovi i sela, a imamo i velike gubitke u vojskama obe zemlje već sad, a ovo je strašan, besmisleni rat za imperijalističku viziju Rusije. Zbog toga je važno da EU i svi pokažemo solidarnost sa Ukrajinom i pomognemo Ukrajini da se brani od tog napada“, rekao je Šolc.

    Deo toga je, kaže, uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

    „Važno je da radimo na tome da se što veći broj zemalja priključi tim sankcijama, jer je to instrument, pored isporuke naoružanja, nešto što pomaže Ukrajini, da može sama da odredi budućnost i brani suverenost i teritorijalnost, da ima i sposobnu vojsku, to je nešto što se krije iza sankcija, sankcije su veoma efikasne“, rekao je.

    Isto očekuje i od Srbije.

    „Očekujemo da se tim sankcijama priključe i sve zemlje koje su kandidati za članstvo u EU“, naglasio je Šolc.

    „Stav Nemačke o Kosovu poznat“

    Govoreći o Kosovu, Šolc je rekao da je stav Nemačke poznat odavno.

    „Nemački stav je jasan i poznat već nekoliko godina, sve piše i u papirima. Ono što je sada potrebno je da se više posveti angažovano tom procesu da se dođe do pomaka i napretka“, rekao je.

    Šolc je izrazio nadu da će uskroo „dobiti vesti o tom napretku“.

    „Korak po korak obe strane moraju dati doprinos tome, da se ništa ne blokira, da se pravi niz koraka koji će voditi do konačnog cilja“, rekao je.

    Šolc je u Beograd doputovao iz Prištine, gde je posle današnjeg sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem rekao da u EU nema mesta za države koje se međusobno ne priznaju.

    Vučić je Šolcu priredio svečani doček uz državne počasti ispred Palate „Srbija“, kojem su prisustvovali članovi vlada Srbije i Nemačke.

     

     

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa nemačkim kancelarom, da je Olaf Šolc „na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije“. Vučić je rekao da je Šolca upoznao i sa svim neispunjenim obavezama Prištine iz Briselskog sporazuma. „Govorili smo o evrointegracijama Srbije, kancelar Šolc doneo je novu energiju i novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu, želi da čuje i sasluša sve sa Zapadnog Balkana i želi da postoji stvarna perspektiva proširienja EU“, kazao je.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]