Aleksandar Vučić
Srbija

VUČIĆ: Srbija će biti broj jedan u Evropi, javni dug pod apsolutnom kontrolom

Izvor: 
Tanjug Pet, 22/05/2020 - 20:08

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas uverenje da će Srbija po stopi rasta biti broj jedan u Evropi.

"Bićemo najuspešniji, mereno metodologijom Evrostata, zato što smo prošli teške mere 2014. i 2015. godine i imamo najviši nivo stranih direktnih investicija", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija ozbiljna zemlja, snažne finansijske strukture i ozbiljnih javnih finansija.

Ocenio je da mnogi u Srbiji ne žele u to da poveruju, ali i istakao da je tako bilo i ranije.

"Kada je MMF govorio da ćemo imati rast BDP od 2,5 odsto, oni što me sada kritikuju da ćemo da 1,5 odsto, mi smo završili na 4,4 odsto. Kad su rekli da ćemo posle prvog lošeg kvartala 2019. godine da ćemo da završimo na 2,5, završili smo na 4,2 i bili treći u Evropi 2019. godine", rekao je Vučić.

Govoreći o kritikama zbog zaduživanja, Vučić je rekao da je Srbija od MMF mogla da dobije samo 800 miliona evra kratkoročno, do tri godine, da bi kamata ispala negde do 4,45 odsto, što je dramatično više od 3,125 odsto koliko iznosi kamata na prodatu evroobveznicu.

"Za mene je zastrašujuće da to govore ljudi koji su nas zaduživali kratkoročno na 7,5 odsto i to u vreme kad nismo imali koronu niti bilo šta slično", rekao je Vučić.

On je istakao da će javni dug Srbije biti pod apsolutnom kontrolom, daleko niži od nemačkog, dvostruko niži od francuskog i trostruko niži od italijanskog.

Vučić je saopštio da je nivo investicija u prvom kvartalu ove godine dostigao 837 miliona evra.

Prema njegovim rečima to je za 3,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Rekao je da treba imati na umu da smo u martu, kao i ceo svet, imali epidemiju korona virusa.

„Naravno da će biti problema do kraja godine na nivou investicija, sa izvozom, ali manje nego što smo očekivali“, podvukao je Vučić.

Rekao je da će ulaganjima država da podstiče privredu, kao i takozvanim helikopter novcem i povećanjem plata u zdravstvu da podstakne potrošnju.

To, kako ističe, rade sve ozbiljne zemlje.

Šteta nije ogromnih razmera, nastojaćemo da pomognemo

Vučić je izjavio da šteta koju je napravio grad prethodnih dana u našoj zemlji nije velikih razmera, ali da će država nastojati da pomogne.

Upitan kolika je šteta i koji delovi Srbije su najviše pogođeni, Vučić je rekao da nadležne komisije rade na proceni, i da misli da je najviše pogođeno područje između Brusa i Aleksandrovca.

"Nekoliko sela je imalo ozbiljnu štetu i probleme. Kao i zasadi voća i naši vinogradi oko Arilja i Ivanjice gde je bilo štete. Rade popisne komisije Ministarstva poljoprivrede. Ne mislim da je šteta ogromnih razmera, ali svakako da postoji, pa ćemo gledati da pomognemo", poručio je Vučić.

Predsednik dodaje da je kiša, inače, bila dobrodošla i mnogo pomogla našim osnovnim ratarskim kulturama, i da je mnogo srećan zbog toga.

 

 
MarketingNajnovije vesti