Srpska napredna stranka
Srbija

Vučićevo ime biće na svim izbornim listićima

Izvor: 
Danas Sub, 22/02/2020 - 09:17Srpska napredna stranka održaće u ponedeljak sednicu Glavnog odbora čija glavna tema će biti liste kandidata naprednjaka za predstojeće lokalne, pokrajinske i parlamentarne izbore, saznaje Danas od izvora s političke scene, objavio je Danas.

Sagovornici Danasa ističu da će sednici GO prethoditi sastanak Predsedništva stranke, kao i da je u petak održan i sastanak takozvanog „proširenog“ Izvršnog odbora SNS na kojem su „pripremane teme za sastanak GO“.

Sagovornici Danasa ističu i da će naprednjaci imati ukupno oko 5.000 kandidata, uključujući kandidate za lokalne odbornike, predsednike opština, pokrajinske i republičke poslanike…

„Nije lako naći tako veliki broj ljudi, pogotovo ne na lokalnom nivou, imajući u vidu činjenicu da pojedini lokalni funkcioneri SNS nisu naročito popularni, ali naprednjacima olakšava posao to što su za razliku od 2016. godine, na vlasti u gotovo svim opštinama u Srbiji, pa su im tako na raspolaganju brojni resursi. Iako se na sva zvona priča da kampanja neće biti funkcionerska, nerealno je očekivati da u opštinama neće biti korišćeni resursi poput službenih automobila“, kažu izvori Danasa.

Nasuprot tome, očekuje se da će visoki funkcioneri naprednjaka na predizborne skupove u gradove Srbije „paziti da ne dolaze automobilima u vlasništvu državnih institucija, uključujući razna ministarstva“.

Prema saznanjima Danasa, predlog je da liste vladajuće partije na svim izbornim nivoima sadrže u svom nazivu i ime predsednika Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića, a da zvaničan slogan bude: „Aleksandar Vučić – za našu decu“.

„Može se reći da će Vučić biti nosilac svih lista naprednjaka, odnosno da će se njegovo ime naći na svim izbornim listićima. Vučićeva popularnost i visok rejting biće glavni adut naprednjacima, dok će ostali funkcioneri biti u drugom planu, a neki, izrazito nepopularni poput zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, biće krajnje skrajnuti u kampanji“, objašnjavaju upućeni u dešavanja u SNS.

Najviše „novih lica“ očekuje se među kandidatima naprednjaka na lokalnom nivou. Kako saznaje Danas, to će se odnositi i na „pojedine beogradske opštine jer postoji nezadovoljstvo vrha stranke radom lokalnih funkcionera“. S druge strane, ne očekuju se „krupnije izmene“ kada je reč o listi za republičke poslanike, ali se smatra da će se među kandidatima naći više pripadnika mlade generacije.

„Tokom kampanje SNS insistiraće se na nekoliko tema: životnom standardu, zdravstvu, masovnom odlasku mladih u inostranstvo, dok će recimo Kosovo biti samo usput pominjano. Odliv mozgova nije bio pominjan u prethodnim kampanjama, ali je dobro poznato da je taj problem postao još intenzivniji u protekle četiri godine, a i najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je masovno iseljavanje, pre svega mladih, među tri pitanja koja najviše brinu građane, i to starije, jer im se deca iseljavaju. Naprednjaci ozbiljno računaju upravo na glasove starijih građana Srbije, i smatra se da se tu može privući više od milion glasova“, preciziraju izvori Danasa.

Tri datuma u „igri“

Izvori Danasa tvrde da su „u igri“ tri datuma za raspisivanje izbora – 2. mart, 4. mart i 6. mart. Kako saznajemo, najverovatnije će Vučić, u svojstvu predsednika države, to učiniti 2. marta, pre puta u Sjedinjene Američke Države. Podsetimo, on je nedavno kazao da će to biti „najduža kampanja“. Prema ranijoj najavi generalnog sekretara predsednika Nikole Selakovića, izbori će biti održani 26. aprila.

 MarketingNajnovije vesti