• Vučiću i Selakoviću Orden Svetog Save

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Sveti arhijerejski sinod na poslednjoj sednici doneo je odluku da predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlikuje najvišim priznanjem SPC – Ordenom Svetog Save Prvog reda.

    Orden Svetog Save Drugog reda trebalo bi da dobije predsednikov generalni sekretar Nikola Selaković, nezvanično saznaje Danas u visokom crkvenim izvorima.

    Iako je praksa da se crkvena priznanja uručuju u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, u izvorima bliskim Sinodu spekuliše se da će Vučić i Selaković odlikovanja dobiti u utorak u Centru „Sava“ na svečanoj akademiji u okviru centralne proslave osam vekova samostalnosti SPC.

    Danasovi izvori nezvanično najavljuju da će predsednik Republike biti jedan od govornika na svečanoj akademiji koju bi trebalo direktno da prenosi RTS.

    Vučićevo obraćanje pašće drugi dan posle vanrednih parlamentarnih kosovskih izvora u organizaciji Prištine na kojima će većina Srba na KiM u nedelju pod pritiskom SNS režima morati da glasa i to isključivo sa dokumentima samoproglašene kosovske države, što je presedan u 20-godišnjem protektoratu UN u južnoj srpskoj pokrajini.

    Pojedini crkveni krugovi upozoravaju da bi zbog ovako osmišljene proslave javnost mogla da stekne utisak da je Vučić potpuno stavio Crkvu pod kontrolu, iako se Sabor u poslednjih godinu i po dana tri puta zvanično izjasnio protiv predsednikove politike na KiM – priznavanje samoproglašene nezavisnosti, podele i razgraničenja u Pokrajini.

    Isti izvori nezvanično tvrde da je za ovakav „scenario“ odgovoran predsednik Izvršnog odbora za proslavu jubileja – mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić). On je zajedno sa svojim duhovnim ocem – episkopom bačkim Irinejem (Bulovićem), članom Sinoda i portparolom SPC, zadužen i za tekst poslanice koju SPC treba da objavi povodom jubileja, a u patrijaršijskim kuloarima spekuliše se da mu je patrijarh Irinej dao ovlašćenje da potpisuje sve finansijske transakcije vezane za proslavu.

    Prema Danasovim saznanjima, i na poslednjem majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, koje je takođe počelo u Žiči, veći deo episkopata pokazao je nezadovoljstvo zbog navodnog uplitanja vlasti u rad Crkve preko Nikole Selakovića, njegovog duhovnika – vikara patrijarhovog – episkopa remezijanskog Stefana (Šarića) i Dejana Nakića, ličnog sekretara poglavara SPC.

    Sada mnogi sumnjaju da je i sinodska odluka o odlikovanju Vučića i Selakovića doneta po istoj „liniji“, što neće doprineti slavljeničkom raspoloženju na centralnoj proslavi jubileja.

    U patrijaršijskim izvorima tvrdi se da je pre okupljanja srpskih vladika u nedelju u Žiči teško proceniti da li bi ono moglo da preraste u vanredno zasedanje Sabora zbog svega što se poslednjih meseci događa u Crkvi, uključujući i odluku Sinoda da smeni episkopa zapadnoameričkog Maksima (Vasiljevića) sa mesta profesora Bogoslovskog fakulteta Beogradskog univerziteta.

    Ipak, ne isključuje se mogućnost održavanja neke vrste „saborskog savetovanja“, pogotovo što deo episkopa sumnja da Sinod namerno izbegava sazivanje bilo kakvog – jesenjeg ili eventualno vanrednog Sabora do sledećeg maja. U vrhu SPC čak se spekuliše da je patrijarh nedavno morao pre vremena da izađe iz bolnice da bi ograničio samovolju ostatka Sinoda. Aktuelni članovi „crkvene vlade“ su: patrijarh Irinej kao predsedavajući, mitropolit dabrobosanski Hrizostostom (Jević), vladike bački Irinej i šumadijski Jovan (Mladenović).

    Sveti arhijerejski sinod na poslednjoj sednici doneo je odluku da predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlikuje najvišim priznanjem SPC – Ordenom Svetog Save Prvog reda.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]