Vulin prontscreen
Srbija

Vulin: Vučić će izdržati da ne uvede sankcije Rusiji, on nije mali Rus, već veliki Srbin

Izvor: 
Tanjug/Novosti Ned, 12/06/2022 - 18:15Da na čelu Srbije nije Aleksandar Vučić ne bih imao ni najmanju nadu da će Srbija izdržati da ne uvede sankcije Rusiji, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.
 
Vulin je za Novosti rekao da je u istoriji srpskog naroda svaka generacija Srba iskoristila priliku da Rusima kaže "ne", ali da se posle nekoliko godina, kako je rekao, ispostavilo da opstanak države zavisi od ruskog "da".
 
"Kroz istoriju, od 19. veka pa do danas, Srbi nisu mogli da reše ni jedno ključno nacionalno pitanje bez aktivnog i često po Rusiju vrlo skupog učešća, ali je bilo i onih koji su pokušavali da rešavanje srpskih nacionalnih pitanja traže u odricanju od Rusa i svaki put su morali da priznaju krah takve politike", kazao je Vulin.
 
Vulin je naveo da bi se eventualni poraz Rusije u ratu sa Ukrajinom osetio na svim pozicijama Srbije, te da našu državu zapadna civilizacija doživljava kao "nesrećno uklinjenu rusku braću u antiruskom frontu" i da šta god da uradimo nećemo postati deo njih.
 
Dodao je da je istorijski uspeh što je Vučić uspeo da stvori prijateljske odnose sa Kinom i upitao šta bi bilo kada bi oni koji traže od nas da uvedemo sankcije Rusiji to zatražili i za Kinu.
 
"Sumnja li neko da bi poraz i posledični raspad Rusije o kom maštaju generacije zapadnih državnika i generala ojačao Šiptare i sve one koji osnaženu Srbiju Aleksandra Vučića vide kao pretnju i predmet mržnje. Vučić nije mali Rus, on je veliki Srbin. Zbog takvih primera čuvanja časti obraza, date reči i nezaboravljanja svega što nas vezuje sa Rusima, Srbi su narod koji na istorijskoj mapi zauzima više mesta nego na geografskoj karti sveta", kazao je Vulin.
 
Komentarišući zahtev nemačkog kancelara Olafa Šolca da priznamo nezavisnost Kosova ako želimo da uđemo u EU, Vulin je ironično upitao da ako nam nije interes da se odbranimo na Kosovu i Metohiji, onda da Srbija prizna Kosovo i tako pomogne stvaranje "velike Albanije".
 
"Ako nam nije interes da sačuvamo 800.000 Srba koji žive za Srbiju i čija snaga može da obnovi Srbiju, onda da popustimo. Mi nemamo kuda osim da opstanemo", zaključio je Vulin.
 
Na pitanje da li je onemogućavanje dolaska ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova ustvari bila pokazna vežba i "bolno" podsećanje da je Srbija, ipak, izolovano ostrvo, Vulin kaže da se ne traži da na Pasuljanama desantira vazdušno-desantna vojska Rusije, već da Rusija i Srbija sarađuju po pitanju gasa.
 
Vulin je istakao da nije interes Srbije da se meša u sukobe velikih sila, kao ni da umanji bliskost i saradnju sa Rusijom i njenim rukovodstvom.
 
 MarketingNajnovije vesti