viršle Foto: pixabay
Srbija

Wudy viršle povlače iz prodaje u Srbiji: U toku hitna kontrola zbog bakterije

Izvor: 
nova.rs Čet, 22/09/2022 - 13:34Poznate viršle povučene iz prodaje i u Srbiji.

Nakon vesti da je Agencija za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaveštena da su na tržište BiH isporučene pileće kobasice poreklom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije su nam kazali da Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu.
 
„Od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije /RASFF dobili smo obaveštenje br. 2022.4497 kao hitnost da je proizvod u tipu barene kobasice brenda ‘Wudy’, uvežen iz Italije, kontaminiran bakterijom listerijom. Ova bakterija može izazvati trovanja hranom, naročito kod osetljivih kategorija populacije. Po trenutnim informacijama u Srbiju je uvežena količina u pakovanjima od 1 kg, 250 grama, 240 grama i 150 grama. Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu uveženih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen“, naveli su iz Uprave za veterinu za portal 24 sedam.

Nakon vesti o bakteriji ovaj proivod su zabranile Bosna i Hercegovina, Slovenija i Albanija.

Takođe, portal je kontaktirao i Centar za ispitivanje namirnica gde su nam kazali da kada se pojavi bakterija u hrani u određenoj državi onda postoji specifičan sistem gde se obaveštavaju ostale države u regionu o tome.

„Kada se tako nešto desi postoji jedan sistem koji je veoma specifičan za javljanje i uzbunjivanje na nivou cele Evrope. Kada se to dogodi oni objave i sve države dobijaju taj izveštaj. Nakon toga se sprovodi kontrola u svakoj državi gde se gledaju i datumi proizvodnje da bi se rešio problem na najbolji mogući nači“, rekli su nam iz Centra za ispitivanje namirnica.

Podsetimo, radi se o proizvodima brenda „Wudy“ čiji je proizvođač „Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.“, P.le A.Veronesi 1 S.Martino B.A., Italija, piše u saopštenju Agencije za bezbednost hrane BiH.

Radi preduzimanja mera zaštite zdravlja potrošača, sve raspoložive informacije Agencija je dostavila na daljnje postupanje merodavnim inspekcijskim službama u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo i povratno izveštavanje Agencije za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine.

„Potrošačima preporučujemo da, zbog smanjenja rizika po zdravlje, ne konzumiraju proizvode identifikovane u tabeli“, navodi se u saopštenju.

L. monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućava umnožavanje u rashlađenoj hrani. Rizične grupe populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitovane osobe, oboleli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi.MarketingNajnovije vesti