koronavirus Foto: pixabay
Srbija

ZA KRŠENJE SAMOIZOLACIJE ZATVORSKE KAZNE! Vučić: Borićemo se duplo snažnije, kreće masovno testiranje!

Izvor: 
pink Pon, 23/03/2020 - 18:44

Predsednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sastali su se danas posle podne sa lekarima iz Kine koji pomažu Srbiji u borbi protiv virusa korona.

Sastanku u Palati Srbija, prisustvuju i članovi oba krizna štaba - za suzbijanje novog korona virusa, koji predvodi premijerka , kao i za otklanjanje posledica po privredu, na čijem čelu je predsednik, objavio je predsednik na instagram profilu "Budćnostsrbija", uz fotografije sa sastanka.

"Broj obolelih se povećava iz dana u dan. Do sada smo se trudili i čini mi se delimično uspešno uz nadzor i ključu ulogu lekara da pandemijsku krivu usporimo, ali nismo suštinski napali virus", rekao je Vučić i dodao da su danas imali razgovor sa kineskim prijateljima.

Kako kaže, razgovarali su o tri stvari.

"Jedna kako i na koji način da zdravstveno napadnemo virus, durgo su dodatne mere koje moramo da preduzmemo, i treća su ekonomske mere i šta je to što treba da se uradi kako bi se olakšala kriza", rekao je Vučić.

"Promenićemo pristup i politiku i krećemo na masovna testiranja. Očekujte da drastično uvećamo testiranje za oko 48 sati. Imamo dovoljno testova za prvih nekoliko dana", rekao je Vučić i dodao da će u međuvrremenu dobiti i nove testove.

Prema njegovim rečima, prihvatili su kineski model.

"Mnoge zemlje su se trkale kako da najbolje odigraju politički. Ovo je jako teško i imaćemo mnogo problema u tehničkom smislu, ali borićemo se duplo snažnije nego do sada", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, to je kao kada imate gangrenu na nozi, i vi je odsecate, ali ona raste na drugoj strani, i dodaje da je pitanje trenutka kada ćete da izgubite nogu.

"Treba da testiramo što više ljudi. Da uhvatimo i deo skoro zdravog tkiva i tada će organizam biti totalno zdrav", rekao je Vučić.

Dodao je da je za to potrebno potpuno poštovanje pravila, i dodao da su kinezi rekli da je dobro što smo produžili policijski sat.

"Nećemo povećivati i dalje policijski sat, ali ćemo raditi nešto drugi. Imaćemo trijažu pacijenata i bolesnika. Lakše bolesnike ćemo smeštati u posebne bolnice. Kako bi brzo ulazili i izlazili odatle. Neće više postojati mogućnost da se prekrši samoizolacija. Kazna će biti od 3 do 12 godina zatvora", istakao je Vučić.

Kako kaže, vojska će za jedan dan postaviti 3000 kreveta na Sajmu.

"Zatim idemo na srednje bolesnike, gde ćemo koristiti neinvazivne respiratore koje moramo da nabavimo, i one gde će nam trebati najveća stručnost, za invazivne respiratore i koji će biti smešteni na Infektivnoj, Dragiši Mišoviću, VMA i Zemusnka bolnica", rekao je Vučić.

Kako kaže, razgovarali su i o terapijskim protokolima.

"Oni su rekli našim lekarima šta je dobro i spremni su da pomognu i sa svojom tradicionalnom medicinom", rekao je Vučić i dodao da je neophodna striktna izolacija svakog obolelog.

Kako kaže, to ćemo morati da postignemo, i dodaje da je bolje da krenemo u napad nego da pustimo da nas korona izjeda.

"Moramo da budemo još agresivniji, da krenemo u ofanzivu i da pokažemo da možemo da budemo jači i da napadnemo virus", rekao je Vučić.

Kaže da će početi da se proizvodi Hlorokin i u Srbiji.

"Pri svemu tome imaćemo podršku i u nabavci testova i svemu ostalon što nam je neophodno", rekao je Vučić, i dodao da je dobra vest što su nam Kinezi dali značajnu količinu respiratora.

Kako kaže, borba je u celom svetu za respiratore.

Prema njegovim rečima, danas ih je jako teško naći na tržištu a oni dodaje spašavaju živote.

"Uspećemo da u roku od 10 dana da imamo gotovo tri puta više nego što smo imali pre krize, i bićemo u prvih 20 zemalja na svetu po broju respiratora proporcijalno stanovništvu"; rekao je Vučić.

Vučić je istakao da ne želi da bira ko će da bude na respiratoru, i dodaje da bez pomoći Kineza ne bi ovo mogli da urade.

"Što se tiče materijala, sledeće nedelje ćemo imati 20 miliona maski, ali proizvodimo ih i u Srbiji. Takođe je počela i proizvodnja kvasca u Senti. Sve smo uradili da država može normalno da funkcionioše", rekao je Vučić i dodao da je od presudnog značaja da lekari izdrže.

Kako kaže, ti ljudi rade po 18, 19 sati i rizikuju svoj život u svakom trenutku, boreći se za pacijente i zemlju u celini.

"Nikada nećemo moći dovoljno da im se zahvalimo"; rekao je Vučić.

 

 
MarketingNajnovije vesti