• Za porodilje nema uvećanog minimalca

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Minimalac u Srbiji će od naredne godine biti povećan sa 201 dinara po satu na 230 po satu, što predstavlja povećanje minimalne zarade od 5.000 dinara. Ovo uvećanje dolazi kao blag odgovor na veoma velika poskupljenja koja će u najvećoj meri osetiti naši stanovnici sa najnižim, minimalnim primanjima. 

    Nažalost, ni ovo minimalno uvećanje, minimalnih primanja, neće se odnositi na mame koje na porodiljskom odsustvu primaju minimalne naknade.

    Centar za mame nedavno je apelovao da pri povećanju minimalca država ne zaboravi i na porodilje.

    — Godinama je ovako, kad god se minimalac menja, ako su radnice bile na porodiljskom one primaju naknade koje su bile u tom trenutku. Imamo primer kod prosvetnih radnica, ako su bile na porodiljskom dok je bilo povećanje plata one su sve vreme primale ono što su primale i onog trenutka kada su otišle ne porodiljsko — izjavila je Jovana Ružičić iz Centra za mame za Danas. 

    Zakon o finansijskoj podršci porodicama reguliše porodiljsku naknadu i predviđa da iznos tokom tri meseca porodiljskog odsustva ne sme biti manji od minimalne zarade, dok se za naknadu za negu deteta uzima prosek 18 zarada pre otvaranja trudničkog bolovanja. Nove promene minimalne zarade trebalo bi direktno da utiču i na porodilje.

    Ministarstvo odgovorilo – za mame nema uvećanja minimalca 

    U Ministarstvu za demografiju i brigu o porodici za Novosti objašnjavaju da žene koje su u radnom odnosu za vreme korišćenja porodiljskog i odsustva radi nege deteta ne ostvaruju zaradu, već naknadu zarade. 

    – Zaposlenim ženama čija zarada je u visini minimalne, a koje kasnije u toku 2023. godine otpočnu korišćenje porodiljskog odsustva u obračun će ući i osnovice koje su u visini minimalca utvrđenog od 1. januara 2023. Kako naknada predstavlja prosek osnovica u navedenom periodu, kasnije promene u visini zarada, bilo u vidu njenog smanjenja ili povećanja, nisu od uticaja na već utvrđeni iznos. Ni u ranijim zakonskim rešenjima nije dolazilo do promene – kažu u ovom ministarstvu. 

    Ovo u principu znači da ukoliko žena otvori porodiljsko u toku naredne godine u prva tri meseca će dobiti naknadu u visini zagarantovane minimalne zarade po novom obračunu. Ipak, ukoliko žena otvori porodiljsko pre 01. januara 2023. njena zagarantovana minimalna zarada će se računati po staroj računici.

     S obzirom na to da minimalna potrošačka korpa za mesec jul bila 44.856 dinara jasno je da će mame imati finansijskih poteškoća. U trenucima kada je porodici potrebno najviše podrške država nema potrebu da izađe u susret porodiljama i uskladi minimalne zarade na porodiljskom odsustvu.

    Minimalac u Srbiji će od naredne godine biti povećan sa 201 dinara po satu na 230 po satu, što predstavlja povećanje minimalne zarade od 5.000 dinara. Ovo uvećanje dolazi kao blag odgovor na veoma velika poskupljenja koja će u najvećoj meri osetiti naši stanovnici sa najnižim, minimalnim primanjima. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Promenljivo oblačno i toplije

    Od danas sve toplije, samo ujutru ponegde slab mraz. Tokom dana promenljivo oblačno, sa dužim sunčanim intervalima. U brdsko-planinskim predelima moguća je kratkotrajna kiša. Najviša dnevna […]

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]