• Za projekte uklanjanja divljih deponija 75 miliona dinara, ministarka pozvala lokalne samouprave da se prijave

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović pozvala je danas gradove i opštine da kandiduju projekte za prevenciju nelegalnog odlaganja i uklanjanje otpada, jer će ministarstvo za sufinansiranje tih projekata u ovoj godini dodeliti 75 miliona dinara.

    Vujović je navela da je rok za prijavu počeo da teče od 7. juna, a da će lokalne samouprave moći da se prijava do 22. juna.

    „Pozivam lokalne samouprave i gradske opštine koje imaju problem s divljim deponijama na svojoj teritoriji, da iskoriste priliku i prijave projekte kako bi dobile podršku države. Ministarstvo koje vodim je po prvi put raspisalo ovakav konkurs, jer u Srbiji, na žalost, imamo veliki broj divljih deponija, koje su često u blizini reka ili u gradskim zonama blizu naselja“, rekla je ona, saopštilo je ministarstvo.

    Istakla je da je resorno ministarstvo odlučno u nameri da, zajedno sa lokalnim samoupravama, reši ovaj višedecenijski problem, te da je konkurs prvi korak u tom smeru.

    Ona je dodala da su planirane i pojačane kontrole, kako jednom očišćene i revitalizovane lokacije, ne bi ponovo postajale deponije.

    Govoreći o konkursu, Vujović je navela da će sredstva biti dodeljena u maksimalnom iznosu od 80 odsto opravdanih troškova, a najmanje 20 odsto troškova snosiće grad ili opština.

    Glavni kriterijumi za dodelu sredstava biće stepen opšteg uticaja i značaj projekta za životnu sredinu, kao i spremnost projekata.

    Dokumentacija potrebna za konkurs dostupna je na internet stranici Ministarstva (www.ekologija.gov.rs) i portalu e-Uprava (www.euprava.gov.rs), gde će biti objavljene konačne rang liste.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]