Foto: pixabay
Srbija

Za rudom u Srbiji trenutno traga 35 stranih kompanija

Izvor: 
Tanjug Sub, 14/10/2017 - 14:35

Za rudom u Srbiji traga 35 stranih kompanija, a u narednih godinu dana biće otvorena tri rudnika uglja, olova i cinka u okolini Krupnja, Pirota i Bosilegrada.

 

"Politika" piše da Srbiju u narednih nekoliko godina očekuje pravi rudarski bum, jer je došlo do ekspanzije geoloških istraživanja, te da naša zemlja već sada ima više od 220 eksploatacionih i oko 130 istraživačkih polja, na kojima se obavljaju geološka ispitivanja.
 
List navodi da to nije sve jer se u skorije vreme očekuje i otvaranje pet do sedam novih rudnika. Tri rudnika uglja, olova i cinka biće otvorena u narednih godinu dana u okolini Krupnja, Pirota i Bosilegrada.
 
Među 35 kompanija koje tragaju za srpskom rudom su američki "Friport", kanadski "Reservoar minerals", britansko-australijski "Rio Tinto" i engleski "Mineko limitid". U istraživanje rudnog blaga uključena je i kanadska rudarska kompanija "Mundoro", a Kanađani su zainteresovani i za strateško partnerstvo sa RTB "Bor", gde već istražuju na nekoliko lokacija dok im je partner u tom poslu japanska nacionalna kompanija za naftu, gas i metale - JOGMEC.
 
Multinacionalnim korporacijama koje ulažu u eksploataciju rude u Srbiji, dodaje list, pridružila se i kanadska kompanija "Nevsun", koja je okončala istražne radove u okolini Bora, u rejonu Čukaru peki i "nedvosmisleno potvrdila" da je to najbogatije nalazište bakra na svetu. Veliko interesovanje pokazale su i kanadska kompanija RGMI i "Dandi Kapital markets".
 
Upitan šta znači "bum" u rudarskom sektoru, ministar energetike Aleksandar Antić kaže za "Politiku" da je ovo što se u poslednje vreme dešava posledica nekoliko činilaca, pre svih, to što Srbija raspolaže ozbiljnih geološkim potencijalima, koji su interesantni rudarskim kompanijama. 
 
"Sve one spremne su da ulažu znatna sredstva u istraživanja. S druge strane, Srbija je usled reformi fiskalne stabilizacije postala interesantno mesto za investicije koje se mere stotinama miliona evra", tvrdi Antić. Osim toga, dodaje, novi zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima pruža velike garancije investitorima i predvidiva pravila igre od početka istraživanja do eventualnog otvaranja rudnika.
 
Prema navodima beogradskog lista, nova nalazišta bakra i zlata Čukaru peki kod Bora i Savinac kod Boljevca potvrđuju rentabilnost proizvodnje jer dosadašnja istraživanja pokazuju da u toni rude ima od 20 do 30, pa čak i po 50 grama zlata. Takođe, navodi da je lozničko ležište nove rude jadarit, bogate veoma traženim llitijumom i borom, jedinstveno u svetu.
 
Procenjuje se da ima rezerve od 130 miliona tona litijuma i više od 10 miliona tona borata. Dva kapitala posla su u završnoj fazi istraživanja - Jadar kod Loznice i nova nalazišta bakra i zlata na jugoistoku zemlje, napominje list. Dodaje da je projekat "Jadar" u fazi studijske razrade početka proizvodnje, a da je zadatak novoformirane zajedničke radne grupe Vlade Srbije i svetskog giganta "Rio Tinto" da ubrza taj posao i izdavanje dozvola jer je plan da rudnik jadarita proradi najkasnije 2023. godine.

MarketingNajnovije vesti