Foto: pixabay
Srbija

Za tri dana više od 400 građana odlučilo da tuži banke

Izvor: 
Kurir/021.rs Pet, 02/02/2018 - 18:19

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva navelo je da je u samo tri dana 400 građana zatražilo punomoćje advokata tog udruženja kako bi od sledeće nedelje podneli tužbe protiv banaka.
"Primamo po 100 mejlova dnevno, a tri telefona non-stop zvone. Svi zovu da pitaju kako da ostvare svoja prava i kako da povrate novac koji su im banke naplatile za obradu kredita. Banke su uzimale te naknade koje prema Zakonu o obligacionim odnosima nisu imale pravo da naplaćuju. Prema članu 1065, banke po ugovorima o kreditu mogu da prihoduju od kamate. Prema tome, nikakve druge provizije ne dolaze u obzir", kaže pravnik iz Efektive Jovan Ristić.
 
Kako dalje navodi, članovima udruženja potrebno je samo da donesu ugovor iz koga se vidi da im je banka naplatila troškove obrade kredita i da potpišu punomoćje sa advokatom koji će ih besplatno zastupati. Za svakog korisnika biće podnete pojedinačne tužbe.
 
Podsetimo, Viši sud u Beogradu juče je potvrdio prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda da je banka nelegalno naplaćivala troškove obrade kredita klijentu, i menjala kamatnu stopu. U pitanju je druga presuda u korist klijenta, a protiv banke, u poslednjih nedelju dana. Opširnije o tom slučaju možete čitati OVDE.
 
Dodajmo da je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić ranije istakao da banke u pogledu naplate troškova obrade kredita posluju zakonito i da ne vide razlog za promenu poslovne politike. 
 
Efektiva je na svom sajtu objavila i uputstvo kako tužiti banke, koje možete pronaći OVDE.

 
MarketingNajnovije vesti