Novac
Srbija

Za učeničke zadruge oko 6.000.000 dinara

Izvor: 
Tanjug Pon, 21/06/2021 - 14:00Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potpisao je danas ugovore sa direktorima 28 osnovnih škola u Srbiji za osnivanje i podršku učeničkim zadrugama u vrednosti od 5.800.000 dinara.

Ružić je obišao sajam učeničkih zadruga u dvorištu O.Š. "Lazar Savatić" u Zemunu i poručio da kroz takav vid kreativnosti učenici razvijaju preduzetnički duh, ističući da će se u septembru raspisati još jedan konkurs u vrednosti od četiri miliona dinara.

"Do 2018. godine imali smo 55 učeničkih zadruga, a sada ih imamo 112. Uveren sam da ćemo ispuniti plan da do 2023. imamo nekih 250 učeničkih zadruga i mislim da je to nešto što omogućava deci da zaista prepoznaju što je njihov budući životni poziv", rekao je Ružić novinarima.

Naveo je i da je u prethodnoj i ovoj godini opredeljeno skoro 30 miliona dinara za te potrebe.

O.Š. "IV kraljevački bataljon" iz Kraljeva potpisala je drugi ugovor sa Ministarstvom prosvete za učeničke zadruge, a direktorka Marina Vučinić ističe da se zahvaljujući tome razvija preduzetnički duh i finansijska pismenost kod učenika.

"Sredstva ćemo koristiti za nabavku nove opreme. Đačka zadruga omogućila je da realizujemo učeničke ideje, a deo novca se ulaže i u humanitarne aktivnosti, tako da je dobrobit od zadruga zaista veliki", naglasila je Vučinić.

Učenička zadruga O.Š. "Nadežda Petrović" iz Velike Plane broji 160 članova, a učenici su raspoređeni u tri sekcije - dečje stavaralaštvo, izrada nakita koja je osnovna delatnost i distribucija udžbenika.

Direktorka te škole Vesna Ilić rekla je za Tanjug da im je Ministarstvo prošle godine dodelilo 300.000 dinara, dok je ove godine opredeljeno 150.000.

"Najviše je dato za repromaterijal i na taj način pomažemo učenicima koji su slabijeg materijalnog stanja", navela je Ilić.
MarketingNajnovije vesti