• Za vakcinaciju se prijavilo 436.000 građana Srbije – „odziv veći od očekivanog“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Oko 436.000 građana Srbije prijavilo se sinoć do 20 časova preko portala eUprave za vakcinaciju protiv kovida, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.
     
    Prema njegovim rečima, odziv građana za imunizaciju je veći od očekivanog, a povećan je u poslednja tri, četiri dana.
     
    To, kako je rekao za TV Prva, pokazuje da je svest građana Srbije na visoko nivou i da su svesni da je vakcina jedini spas jer ne postoji adekvatan lek protiv korona virusa.
     
    Đerlek je istakao da sa prokuženošću od oko 30 odsto, koliko je trenutno dostignuto u Srbjii „možemo da stavimo epidemiju pod kontrolu“.
     
    Bliži smo pobedi nad koronom u odnosu na pre dva meseca kada nismo imali vakcinu„, rekao je Đerlek.
     
    Na pitanje da li je bilo neželjenih efekata primanja vakcine, on je rekao da su na minimalnom novou – „dešava se samo crvenilo na mestu uboda, glavobolja, ali to su sve efekti koji su očekivani i prolaze posle nekoliko sati“.
     
    Nismo imali neku izraženiju alergijsku reakciju koja bi mogla da ugrozi neku osobu. Ovo su vakcine kao i sve ostale vakcine„, rekao je Đerlek.
     
    On je naveo i da je s jučerašnjim danom vakcinisano 48.500 građana, „plus druga doza je takođe počela da se daje, jer već je došlo vreme za drugu dozu“.
     
    Sa drugom dozom 49.970 ljudi. S tolikim brojem vakcinisanih građana nismo imali ozbiljno neželjeno dejstvo„, naglasio je Đerlek.
     
    On je rekao da je širom Srbije više od 350 punktova za vakcinisanje.
     
    Na pitanje o mogućem popuštanju mera protiv korone, rekao je da očekuje maksimalnu opreznost da se „ne opustimo pre nego što treba“.
     
    Ako budemo uradili masovnu imunizaciju, što kvalitetniju, u narednih 15-20 dana, onda tek možemo računati na neko drastičnije popuštanje mera, jer će tad sigurno i brojevi zaraženih početi da padaju„, rekao je Đerlek.

    Oko 436.000 građana Srbije prijavilo se sinoć do 20 časova preko portala eUprave za vakcinaciju protiv kovida, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija