• Zajedno! osuđuje rehabilitaciju Kalabića

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Stranka „Zajedno!“ saopštila je da „najoštrije osuđuje rehabilitaciju Nikole Kalabića, osvedočenog ratnog zločinca i četničkog komandanta“.

     

    Ova odluka Višeg suda u Valjevu je samo još jedna u nizu odluka koja aktivno podstiče istorijski revizionizam, poput odluke od 21. februara 2012. godine kada je rehabilitovan nedićevac Momčilo Janković, navodi „Zajedno!“ u saopštenju.

    „Ova odluka dalje nipodaštava kolaboracionizam četničkih snaga na čelu sa Dragoljubom Dražom Mihailovićem, o čemu postoji dovoljno dokaza, a što stvar čini još šokantnijom – da se u 2022. godini, nakon svega što znamo o nedelima njegovog korpusa, i dalje rehabilituju osvedočeni kolaboracionisti i ratni zločinci, koji su svoje delovanje zasnivali na ideologiji fašizma“, navodi se u saopštenju.

    Iz stranke ističu da se može videti ko je bio Nikola Kalabić na osnovu knjige istoričara Milana Radanovića „Kazna i zločin: snage kolaboracije u Srbiji“.

    Nikola Kalabić bio je, između ostalog, direktno umešan u pokolj u Kopljaru, koji se zbio 25. decembra 1943. godine, kada su četnici pod njegovom komandom ubili preko 20 osoba, od čega 19 osoba romske nacionalnosti, dodaje se u saopštenju.

    Ističe da se ja o događaju i sam Nikola Kalabić izvestio Dražu Mihailovića u depeši od 29. decembra 1943: „U Kopljarima uhvaćeno na spavanju i poklato 24 aktivna komunista od kojih su 20 cigani, koji su priznali da su bili takozvani ‘jarugaši’, danju rade svoje poslove kući, a noću u akciji. Sve sam poklao“.

    Stranka „Zajedno!“ Poziva na zaustavljanje istorijskog revizionizma i podseća da poslednji put kada se istorija prekrajala i menjala na ovaj način, imali smo raspad države, ratove i hiperinflaciju, kao i glad prouzrokovanu osudom međunarodne zajednice, potpomognuto embargom i sankcijama.

    „Stranka ‘Zajedno!’ podržava odluku višeg tužioca da se uloži žalba na ovu sramnu odluku o rehabilitaciji ratnog zločinca. Prekrajanje i menjanje istorije može dovesti do nesagledivih posledica po naše društvo u vidu podsticanja zločinačkih ideologija, ali i stvaranja društva mržnje“, navodi se u saopštenju.

     

     

    Stranka „Zajedno!“ saopštila je da „najoštrije osuđuje rehabilitaciju Nikole Kalabića, osvedočenog ratnog zločinca i četničkog komandanta“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija