Ustav Republike Srbije

Foto: Visoki savet sudstva
Srbija

Zakazano javno saslušanje na temu promene Ustava Republike Srbije

Izvor: 
Euronews Srbija/Tanjug Čet, 09/09/2021 - 17:26


Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Srbije zakazao je za petak 17. septembar javno slušanje na temu "Promene ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa".

Javno slušanje održaće se u Domu Narodne skupštine, a pozvani su da mu prisustvuju premijerka Ana Brnabić, ministar pravde Maja Popović, predsednik i sudije Ustavnog suda, predstavnici pravosuđa, predsednik i sudije Vrhovnog kasacionog suda, Republički javni tužilac sa svojim zamnicima, predstavnici stručne javnosti, zatim strukovnih udruženja, nezavisnih državnih orgasna, civilnog društva i međunarodnih organizacija.

Takođe su pozvani ambasadori država članica Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kanade, saznaje Tanjug.

Tekst ustavnih amandmana izradila je Radna grupa koju su činili pored ostalih i profesori ustavnog prava i predstavnika udruženja tužilaca i sudija.

Javna slušanja biće organizovana i u drugim gradovima Srbije, a nakon usaglašavanja, sredinom oktobra ponovo će ići na mišljenje Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope.

Njihove odredbe i novine u odnosu na postojeća ustavna rešenje objasniće članovi radne grupe, a u raspravi o rešenjima učešće će moći da uzmu svi pozvani učesnici javnog slušanja.

Tekst amandmana koji će se naći na javnom slučaju pre svega predviđa jedinstvenost pravnog poretka, uz podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

 
MarketingNajnovije vesti