• Zamrznute cene imaju „psihološki značaj“, ne predstavljaju efikasnu meru

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Stručnjaci ocenjuju da je odluka Vlade o zamrzavanju cena osnovnih životnih namirnica nije odgovarajuća mera za otklanjanje poremećaja na tržištu. 
     
    Ljubomir Madžar, profesor ekonomije, kaže za Danas da je kontrola cena poslednja stvar koju treba raditi u ekonomskoj politici.

    „Kada cene rastu, to je zbog poremećenih odnosa između ponude i tražnje i jedini zdrav način je da se cene uspostave na ravnotežnom nivou. Ako se zabrani prilagođavanje, onda su redovi u prodavnicama gotova stvar“, upozorava Madžar.

    Madžar ocenjuje da je Vlada, svesna da će biti poteškoća u sprovođenju te mere, donela još goru administrativnu prinudu nad proizvođačima, nalažući da ne smeju isporučivati ove proizvode u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.
     
    Jelena Žarković, profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kaže za Danas da kontrola cena vodi u nestašice.
     
    „Ako imaju obavezu da ne smanjuju isporuke ne znam kako će biti kompenzovani. Sada je pitanje koliko su poskupljenja objektivno uslovljena poskupljenjem sirovina, a koliko rastu prosto zato što drugi proizvodi poskupljuju, pošto vidimo da neke usluge, na primer, poskupljuju iako nemaju veze ni sa lancima snabdevanja, ni sa poskupljenjem energije. Ako su poskupljenja opravdana onda će proizvođači snositi teret. Međutim, tu je i odluka da se produži snabdevanje električnom energijom po istim uslovima do kraja godine iako su proizvođači ovih namirnica veliki potrošači, onda veliki deo tereta na sebe preuzima država“, objašnjava Žarković.
     
    Arsić: Ovakve mere se primenjuju za mnogo veće poremećaje
     
    Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić kaže za Novu ekonomiju da se takve mere primenjuju u slučaju mnogo većih poremećaja.
     
    Odluka Vlade Srbije će trajati 60 dana, a profesor Arsić ocenjuje da je u pitanju relativno kratak rok, te da ne bi trebalo da dođe do većih poremećaja na tržištu.
     
    On je dodao i da bi posledice eventualno mogao da trpi privrednik koji se zatekao sa niskim cenama, nije bio u stanju da ih podigne, a ima veliki skok cena inputa proizvoda ili usluga.  
     
    „(To su firme) koje koriste proizvode čije su cene skočile u međuvremenu, kao što su sirovine. (Primer su) zamrznute cene hleba, dok cene kukuruza i pšenice nisu“, rekao je Arsić.
     
    Profesor ekonomije na FEFA fakultetu u Beogradu Goran Radosavljević kaže za Betu da je trebalo prvo reagovati intervencijom iz robnih rezervi, a za sledećim merama posezati ako to ne da rezultate.
     
    Ne znam čemu sada služe robne rezerve i šta ima u njima. One bi trebalo da služe da se zaustave velike fluktuacije cena, otkupi roba kad postoje viškovi na tržištu i izazovu veštačku tražnju, ili da se njima reaguju ispuštanjem osnovnih proizvoda kada cene rastu“, rekao je Radosavljević.
     
    Malinović: Mera ima, pre svega, psihološki značaj
     
    Sekretar Udruženja za trgovinu u Privrednoj komori Srbije Žarko Malinović kaže za Danas da je ovom odlukom Vlade ograničen rast cena, čime se zaustavlja rast inflacije.
     
    Ovo ima pre svega psihološki značaj, ali i šalje potrošačima poruku da je tržište stabilno. Važno je i to što je mera ograničena na dva meseca jer nije dobro kada se ovakve mere usvajaju bez jasnog vremenskog roka, to može da poremeti tržište“, navodi Malinović. 
     
    Predsednica saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski kaže za Danas da su sve ovakve odluke samo „brisanje prašine, a ne veliko spremanje“.
     
    Kandić: Uredba naišla na razumevanje i kod proizvođača i kod trgovaca
     
    Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić rekao je da je moguće da će se ova mera produžiti. 
     
    Na pitanje kako će država sprečiti proizvođače da sada isporučuju manje robe kojoj je ograničena cena, Kandić je istakao da su novom uredbom proizvođači dužni da izbacuju robu u prosecima za poslednjih 12 meseci.
     
    „Ne očekujem da ćemo morati da reagujemo na taj način i da prisiljavamo proizvođače da to rade. Mi smo obavili razgovore sa njima, ministar Branislav Nedimović je prethodnih dana bio aktivan u tom pogledu i uredba je naišla na razumevanje i kod proizvođača i kod trgovaca. Tako da ne očekujemo da kaznama utičemo da se uredba poštuje„, rekao je Kandić.
     
    On je zaključio da će ta uredba pomoći i proizvođačima. 

    Stručnjaci ocenjuju da je odluka Vlade o zamrzavanju cena osnovnih životnih namirnica nije odgovarajuća mera za otklanjanje poremećaja na tržištu. 
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]