Foto: Mreža 21
Srbija

Zaštitnik građana: Žrtvama nasilja u porodici da se omogući kretanje u vreme zabrane

Izvor: 
Fonet/021 Čet, 30/04/2020 - 18:43

Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je premijerki Ani Brnabić inicijativu za izmenu Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, tako da se zabrane kretanja ne odnose na žrtve nasilja u porodici koje napuštaju stanove, prostorije i objekte za stanovanje u stambenim zgradama i izvan domaćinstava, radi zaštite od nasilja.

Ovakav stav ombudsmana zasnovan je na iskustvu u radu i saznanju do kojih je došao u periodu vanrednog stanja, a to je sadržano i u saopštenju specijalne izvestiteljke Ujedinjenih nacija za nasilje nad ženama od 27. marta.
 
Tu se posebno naglašava činjenica da napori i restriktivne mere usvojene širom sveta u cilju borbe protiv pandemije Kovid-19 povećavaju rizik od intenziviranja nasilja u porodici, naročito u slučajevima ograničenja slobode kretanja.
 
Pašalić smatra i da je neophodno da nadležni organi u punoj meri primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, a da žrtvama budu dostupne sigurne kuće ili drugi vidovi alternativnog smeštaja, kao i druge mere pomoći i podrške i u vreme vanrednog stanja, navodi se u saopštenju iz kancelarije ombudsmana. MarketingNajnovije vesti