Novac
Srbija

Zavodima za javno zdravlje i institutima 25,5 miliona dinara za praćenje kvaliteta vazduha

Izvor: 
RTV Sre, 02/06/2021 - 14:50Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore sa predstavnicima 17 Zavoda za javno zdravlje i instituta, na osnovu kojih će im Ministarstvo dodeliti 25,5 miliona dinara za potrebe praćenja kvaliteta vazduha u 2021. godini.

Vujović je istakla da je unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji jedan od glavnih prioriteta u ministarstvu koje vodi, a u tom smislu važnu ulogu ima državna mreža monitoringa kvaliteta vazduha.

"Cilj merenja je da utvrdimo kakav je trend u promenama kvaliteta vazduha i zato su nam dobijeni podaci od zavoda i instituta dragoceni, naročito kada uzmemo u obzir da ministarstvo ove godine, u okviru mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, subvencioniše zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i individualnim ložištima. Već u sledećoj grejnoj sezoni imaćemo podatke u kojoj meri je napravljen pomak po pitanju poboljšanja kvaliteta vazduha u lokalnim sredinama u kojima realizujemo projekte", istakla je Vujović.

Ona je objasnila da zavodi i instituti kontrolišu kvalitet vazduha na ukupno 37 mernih mesta, u okviru državne mreže monitoriga koja je uspostavljena Uredbom o utvrđivanju programa kontrole kvaliteta vazduha. Kvalitet vazduha se kontroliše prema utvrđenom broju i rasporedu mernih mesta, obimu, vrsti i učestalosti merenja. "Bolji kvalitet vazduha je naš krajnji cilj kojem smo potpuno posvećeni. Tu smo da podržimo naše institucije u poslu koji je za čitavo društvo izuzetno značajan. Za praćenje kvaliteta vazduha ministarstvo svake godine izdvaja sve veća sredstva, koja zavodi za javno zdravlje i instituti namenski troše za uzorkovanje na terenu, analize i pripremu izveštaja za Ministarstvo i Agenciju za zaštitu životne sredine", rekla je ministarka Vujović.
MarketingNajnovije vesti