• Završen protest vaspitača, poručili da borbu nastavljaju kroz institucije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Protest vaspitača, koji je organizvao Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja završen je ispred zgrade Vlade Republike Srbije. Okupljeni su zatražili hitno usvajanje niza zahteva, a ranije su pozvali građane na solidarnost, tražeći podršku koja im je neophodna.

     

    Aktivisti su ispred Vlade poručili da zahtevaju formiranje Radne grupe koja će se baviti njihovim problemima, a pozvali su i predstavnika Vlade da im se pridruže.

    Prema rečima reportera Nova.rs, na skupu je bilo oko 500 okupljenih koji su se najpre okupili ispred zgrade Ministarstva prosvete, nakon čega su se uputili ka Vladi Srbije. Okupljeni su nosili transparente „Nismo vas tako vaspitale“ i poručili da imaju 2,5 puta manje plate od proseka.

    Jedna od prisutnih, Marijana Šen poručila je da su predškolske ustanove ostavljene na milost i nemilost lokalnih samouprava, ali da ima pozitivnih primera poput Čačka.

    „Imamo gradove gde ne postoji naknada za putne troškove, regres topli obrok. Da li su deca u Beogradu drugačija od drugih, mi znamo da nisu“, poručila je ona.

     

    Prisutni su pozvali i ministra prosvete Branka Ružića da im se pridruži.

    Iz samostalnog sindikata zahtevaju da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja hitno obaveže Pedagoški fakultet u Užicu da izda potvrde o ekvivalenciji akademskog zvanja master, a ovaj problem datira još iz 2013. godine, a njegovo rešenje intezivairano je 2019. godine, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata.

    Traži se i zatvaranje predškolskih ustanova od 14.02 do 18.02 kako bi se uticalo na ukupnu epidemiolšku stituaciju i pokušao da se smanji broj zaraženih.

    Vaspitači zahtevaju i povećanje cena rada, sredstvima iz budžetskih rezevi Republike Srbije.

    Ostali zahtevi:  

    – Priznanje odogovarajućeg koeficijenta doškolovanom kadru u LU gde to još nije učinjeno i promenu stava Ministarstva finansija u davanju saglasnosti  za proširenje mase sredstava.

    – Isplatu toplog obroka i regresa zaposlenima na minimalnoj zaradi.

    – Poštovanje zakonskog normativa o broju upisane dece i gurpi i rasterećenje postojećih kapiciteta.

    – Omogućenje povoljnih uslova za kupovinu stanova, po modelu vojske, policije i mladih bračnih parova.

    „Radna grupa za predškolsko obrazovanje je prestala sa radom 2019. godine. Od tada su se članovi grupe sastali još tri puta, na inicijativu našeg Sindikata. Pokrenula je i rešila neke od problema u predškolstvu, na čemu smo zahvalni, ali kao što se iz zahteva gore vidi, mnogi problemi još stoje, sporo se rešavaju , a neki novi se otvaraju. Zato zahtevamo ponovo aktiviranje Radne grupe za predškolsko obrazovanje“, zaključuje se u saopštenju.

     

     

     

    Protest vaspitača, koji je organizvao Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja završen je ispred zgrade Vlade Republike Srbije. Okupljeni su zatražili hitno usvajanje niza zahteva, a ranije su pozvali građane na solidarnost, tražeći podršku koja im je neophodna.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]