• Zbog izlivanja Južne Morave zatvoren put Kruševac–Niš, reke u Vojvodini u stagnaciji ili opadanju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na poplavljenom područjima na jugu Srbije stanje se normalizuje, voda se povlači, a probleme sa strujom i dalje ima oko jedan odsto potrošača, najviše u opštini Medveđa

    Vanredna situacija još je na snazi u 12 lokalnih samouprava, iz domova je evakuisano 85 stanovnika, a zbog izlivanja Južne Morave zatvoren je put Kruševac-Niš kod Đunisa, prenosi RTS.

    Nivo Nišave opao je za više od metar kod Bele Palanke, gde je u selima Dolac i Crvena Reka bilo i najkritičnije.

    Ibar je sinoć poplavio više kuća na obali u Kosovskoj Mitrovici, dok su porodice koje žive u blizini reke evakuisane.

    U tom delu grada je preventivno isključena i struja, prenose mediji. Ibar je ranije poplavio najmanje tridesetak kuća u selima Rudare i Grabovac kod Zvečana.

    U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ekipe na terenu procenjuju kolika je šteta, posle izlivanja Sitnice, Laba, Binačke Morave i Drenice.

    Zbog oštećenja više od 150 metara cevovoda i potkopane brane na vodozahvatu stanovnici Vlasotinca će i narednih dana biti bez vode, a direktor JKP Vodovoda Zvonko Ilić je najavio da će biti povećan broj cisterni za vodosnabdevanje.

    Ilić je rekao i da će se koristiti alternativna brana na Rastavnici, ali da će za raščišćavanje terena i izvođenje radova biti potrebno još nekoliko dana.

    Komandant Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Bratislav Petrović je rekao da je već stigla cisterna iz Soko Banje, da je u funkciji cisterna preduzeća HSV sa pijaćom vodom a da danas iz Vranja stiže cisterna za pranje ulica.

    Na sastanku predstavnika lokalne samouprave, članova Štaba za vanredne situacije i preduzeća koja rade na održavanju puteva i vodotokova, sa direktorom JP Srbijavode Goranom Puzovićem, koji je održan u utorak, dogovoreno je da se najpre sanira i spoji cevovod, da se potkopana brana na vodozahvatu hitno sanira i da se pripremi projekat njene potpune obnove.

    Voda je oštetila i deo novog puta Vlasotince – Svođe pa je dogovoreno da se, koliko je to moguće, sanira trenutno stanje, a da se podele zadaci između preduzeća Srbijavoda i Puteva Srbije u narednim aktivnostima koje podrazumevaju da se reka udalji od puta i da se pripremi novo tehničko rešenje da bi se zaštitio put.

    U opštini Kamenica u Kosovskom pomoravlju za FoNet je rečeno da je voda srušila dva mosta u selima Ajnovce i Močare, gde živi oko 3.000 ljudi.

    Bujica je srušila i trafo stanicu u većinski srpskom selu Berivojce koje se nalazi na ulazu u Kamenicu, pa je polovina stanovnika ove multuetničke opštine i bez struje i bez vode.

    Najteže je u selu Močare u kome je, zbor rušenja mosta, blokirano više od 200 Srba i oni nemaju struju, vodu, lekove a ni hranu.

    Vodostaji na Dunavu i Velikoj Moravi u blagom opadanju

    Vodostaji na velikim rekama u Srbiji nalaze se ispod nivoa redovne odbrane od poplava prema hidrološkim progozama RHMZ-a, saopštilo je JVP ““Srbijavode““.

    Vodostaj na Dunavu i Velikoj Moravi je u blagom opadanju, dok su vodostaji na Savi, Drini i Zapadnoj Moravi u blagom porastu, bez približavanja upozoravajućim nivoima.

    Vodostaji na Dunavu, Tisi i na Savi su u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za oktobar.

    U skladu sa prognozama RHMZ-a i stanja zaštitnih objekata, svi objekti iz Operativnog plana za odbranu od poplava za 2020.godinu preduzeli su pripremne radnje u cilju sprečavanja plavljenja područja.

    Na vodnim jedinicama ““Drina-Loznica““, ““Pančevački rit““ i ““Zapadna Morava – Kruševac““ dežurne službe JVP ““Srbijavode““ i nadležna vodoprivredna preduzeće sprovode 24-časovna dežurstva i prate situaciju na terenu.

    Reke u Vojvodini u stagnaciji ili opadanju

    Trenutno stanje na rekama u Vojvodini u JP Vode Vojvodine ocenjuju kao dobro,izjavio je za Jutarnji program RTV-a Božidar Beloš,navodeći da se većina reka nalazi u stagnaciji ili opadanju.“Dunav je na nivou svog všegodišnjeg proseka za januar,Tisa i Sava u stagnaciji i blagom opadanju,a ista situacija je i sa banatskim vodotokovima(Tamiš,Brzava,Nera i Moravica).

    Na poplavljenom područjima na jugu Srbije stanje se normalizuje, voda se povlači, a probleme sa strujom i dalje ima oko jedan odsto potrošača, najviše u opštini Medveđa

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija