Učionica Foto: pxhere
Srbija

Zbog korone zimski raspust istovremeno za školarce u Vojvodini i centralnoj Srbiji?

Izvor: 
Tanjug/Beta Sre, 11/11/2020 - 20:10

Sve je više zaraženih virusom korona u srednjim i osnovnim školama, ali je situacija pod kontrolom, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i dodaje da se razmišlja da zimski raspust u Vojvodini i centralnoj Srbiji bude u isto vreme.

 

On je za Tanjug rekao da je povećan broj zaraženih u školama bio očekivan, jer raste intenzitet virusa u celoj Srbiji.
 
"Situacija u školama je još uvek pod kontrolom. Virus svakako ulazi u škole, ali mu je onemogućeno da se širi unutar škole. Čim se otkrije, đaci i nastavnici se odvajaju i šalju na lečenje", rekao je Kon.
 
Kon kaže da je dobro što su deca na jesenjem raspustu i što će biti pauza od pet dana u školama.
 
Ističe da se razmišlja i da će o tome biti rasprava na Kriznom štabu da zimski raspust bude u isto vreme za učenike u Vojvodini i centralnoj Srbiji.
 
Napominje da su raspusti važni zbog prekida mogućnosti transmisije, ali prvenstveno virusa gripa.
 
"Virus gripa se najviše prenosi kod školaraca pa tek onda ide na odrasle. Ovde (virus korona) je suprotno, obolevaju od odraslih pa do osnovne škole", rekao je Kon.
 
Tu se postavlja pitanje, kako kaže, usklađenosti katoličkih i pravoslavnih praznika koji su u različito vreme.
 
"Sve zavisi od Ministarstva prosvete da li oni mogu i da li je korisno da objedinjujemo i da raspusti budu u isto vreme. O tome se razmišlja i promišlja i traži najadekvatnije rešenje", zaključio je Kon.
 
Ružić: Epidemiološka situacija ne ukazuje da treba zatvoriti škole
 
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da za sada epidemiološka situacija ne ukazuje da treba zatvoriti škole, a da će o tome, ukoliko bude potrebe, odlučivati Krizni štab za borbu protiv epidemije. Tokom gostovanja na TV Prva, Ružić je rekao da epidemiološka situacija u obrazovnom sistemu Srbije nije alarmantna, da se broj zaraženih povećava, ali ne brzo.
 
"Obrazovni sistem nije mesto za neku širu transmisiju virusa i s tog aspekta dugujemo veliku zahvalnost prosvetnim radnicima, učenicima i studentima", istakao je on.
 
Svi učenici srednjih i osnovnih škola su na raspustu do ponedeljka, 16. novembra.
 
 MarketingNajnovije vesti