Foto: pixabay
Srbija

Zbog malih ulaganja EPS-a moraćemo da uvozimo struju

Izvor: 
Danas Čet, 14/11/2019 - 19:11

Da li će Elektroprivreda Srbije uskoro doći u poziciju da neće uspevati da održi postojeći nivo proizvodnje, a kamoli da odgovori na buduću tražnju, kao što je to prekjuče rekao predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, i to sve zato što su decenijama investicije manje od amortizacije.

U ranijim procenama Fiskalnog saveta navodi se da će u narednih šest godina EPS morati da proizvede dodatnih 5.000 gigavat sati struje, što je 15 odsto sadašnje proizvodnje.

Kada se na to dodaje eventualna primena EU direktive o visokim ložištima zbog koje bi do 2023. godine trebalo da ugasimo neke od najstarijih termoelektrana, Fiskalni savet je ocenio da u narednih šest godina EPS mora da investira najmanje tri milijarde evra u izgradnju novih i rehabilitaciju postojećih elektrana, kao i u smanjenje gubitaka tokom prenosa energije.

I pored toga neophodne su značajne investicije u ekologiju s obzirom da su TENT i Kostolac među najvećim termoelektranama zagađivačima u Evropi.

Ukazao je da je EPS u svoj razvoj dugo investirao iznose manje od amortizacije, zbog čega se kapaciteti tog javnog preduzeća smanjuju, pa uskoro neće uspeti da održava postojeći nivo proizvodnje, a moraće da zadovolji i buduću tražnju. Dodao je da u EPS-u postoji i velika potreba za ulaganjem u zaštitu životne sredine.

Problem je što EPS pravi suviše mali profit da bi mogao finansirati tolike investicije. U 2018. JP EPS je ostvario neto dobit od 2,8 milijardi dinara, dok je EPS grupa zabeležila gubitak od 600 miliona dinara.

Još više zabrinjava to što je od planiranih 49,8 milijardi dinara investicija prošle godine realizovano svega dve trećine, odnosno 33,2 milijarde dinara. Ulaganju u proizvodne kapacitete nije pomoglo ni to što je EPS od 2015. godine uplatio u budžet 250 miliona evra.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu dnevnog lista Danas.

 

 MarketingNajnovije vesti