Stan prazan Foto: pxhere
Srbija

Zbunjujuća procedura za subvencionisanje stanova za majke: Od velikog projekta do velikog fijaska

Izvor: 
Danas/Blic/Tanjug Čet, 04/08/2022 - 12:21Iako je uredba Vlade Srbije o pomoći majkama za kupovinu prvog stana doneta još u februaru, do sad su odobrene svega četiri subvencije.
 
Kako piše Danas, subvencije su dobile majke iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja u ukupnoj vrednosti od 34.595 evra.
 

S obzirom na to da je od trenutka kada je republička Vlada usvojila ovaj dokument prošlo čak šest meseci sa pravom se može konstatovati da su nadležni izdali veoma mali broj rešenja za korišćenje subvencija za majke koje su rodile tokom 2022. godine i žele da kupe prvi stan. Prema rečima Tatjane Macure, iz udruženja "Mame su zakon", razlog za to su prilično nejasne odredbe uredbe kao i sporost komisije koja odobrava dodelu novčanih sredstava.

 
"Zahtevi pojedinih majki su odbijeni zbog proceduralnih grešaka do kojih dolazi zbog odredbi uredbe koje su komplikovane jer zahtevaju veoma visok stepen poznavanja prava i ekonomije. Naime, da bi zahtev za dobijanje subvencije bio validan majka koja ispunjava uslove predviđene uredbom mora nadležnima u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da pošalje overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće. Tek nakon odobrenja, to jest donošenja rešenja o dodeli subvencije, zainteresovani može da potpiše ugovor o kupoprodaji i time se upisuje u Katastar kao vlasnik nekretnine. Međutim, pojedine porodice koje su aplicirale za državnu pomoć za kupovinu stana sklopile su kupoprodajni ugovor. Na taj način te majke su diskvalifikovane iz procesa dobijanja subvencije jer je jedan od uslova da u trenutku podnošenja zahteva ne budu vlasnice nekretnine. Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora one to postaju čime ne ispunjavaju uslov za državnu pomoć za kupovinu prvog stana. A kupoprodajne ugovore pojedine porodice su potpisale zbog toga što na tome insistiraju prodavci stanova kojima je cilj da ih što pre prodaju kao i banke koje to sugerišu kao uslov za dobijanje stambenog kredita", objašnjava sagovornica Danasa.
 
Ona dodaje da je problem i što komisija "odugovlači", jer je zakonski rok za odgovor 30 dana, a dešava se da porodice na rešenje čekaju i po skoro 90 dana, što znatno usporava proceduru.
 
"Takođe, pojedine lokalne samouprave koje su dobile dopis od nadležnih u Vladi sa uputstvom da informišu majke šta je sve potrebno da urade kako bi mogle da apliciraju za subvencije i da im obezbede pristup svim potrebnim dokumentima kako bi mogle da ostvare to pravo, to ne čine iako su dužne već roditelje zainteresovane za subvencije upućuju da se obrate ministarstvu pa se i na tome gubi dragoceno vreme za dobijanje rešenja. Shodno svemu tome jasno je da bi uredbu trebalo izmeniti i prilagoditi kako bi građanima bila jednostavnija za razumevanje i manje komplikovana kada je reč o uslovima", ističe Macura.
 
Ekonomista Milan R. Kovačević smatra da u konkretnom slučaju nadležni nisu na pravi način informisali roditelje kako da na adekvatan način ostvare pravo na dobijanje subvencije.
 
"Procedura je prilično komplikovana i zbunjujuća za one koji žele da apliciraju za dobijanje subvencije a očito je i da je osmišljena na rđav način. Postavlja se pitanje da li će u konkretnom slučaju pomoć dobiti oni kojima je zaista i potrebna kao i da li će građani uopšte razumeti kako da je iskoriste s obzirom da su neke odredbe iz uredbe zbunjujuće. Takođe, potpuno je pogrešno povećanje nataliteta podsticati kroz donošenje uredbi već bi to trebalo činiti izdvajanjem sredstava iz prethodno precizno osmišljenog budžeta", navodi sagovornik lista Danas. 
 
Advokat Branko Pavlović kaže za Danas da one majke koje su greškom sačinile kupoprodajne ugovore mogu da ih ponište i nakon toga ponovo uđu u proceduru za dobijanje subvencija za kupovinu prvog stana tako što bi potpisale predugovor o kupovini stana koji bi poslali nadležnima na uvid. Nakon dobijanja rešenja mogu da pristupe potpisivanju kupoprodajnog ugovora i proceduri za dobijanje bankarskog kredita.
 
U Ministarstvu za rad navode da su neke prijave odbačene, jer su otac ili majka imali nekretninu u vlasništvu, a bilo je i slučajeva u kojima je nosilac kredita otac, što je u suprotnosti sa odredbama uredbe.
 
Sanja Lipovčić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za Tanjug kaže da je osim uslova da je dete rođeno tokom 2022. godine neophodan predugovor o kupoprodaji nepokretnosti, koji, dodaje nije osnov da majka postane vlasnik stana ili kuće, što postaje zaključivanjem ugovora, prenosi Blic
 
U praksi se ispostavilo da je upravo ova greška, odnosno potpisivanje kupoprodajnog ugovora pre podnošenja zahteva ministarstvu bilo prepreka za dobijanje državne pomoći u rešavanju stambenog pitanja.
 
Naime, potpisivanjem ugovora o kupoprodaji majka postaje vlasnik, a jedan od uslova za dobijanje subvencije jeste da ona nema nekretninu u vlasništvu.
 
Sagovornica Tanjuga navodi da je neophodno da se majke dobro raspitaju i obrate stručnim službama Ministarstva za rad, zaspošljavanje, boračka i socijalna pitanja o svim koracima na putu do dobijanja subvencija.
 MarketingNajnovije vesti