Voz Foto. pixabay
Srbija

Železnice Srbije: Tokom vanrednog stanja organizovan saobraćaj za 4.363 teretna voza

Izvor: 
Tanjug/RTV Ned, 03/05/2020 - 14:13

Od početka vanrednog stanja zbog epidemije virusa korona do kraja aprila, "Infrastruktura železnice Srbije" organizovala je saobraćaj ukupno 4.363 teretna voza, odnosno svakodnevno prosečno oko 95 vozova.

Od tog broja, u međunarodnom robnom železničkom saobraćaju srpskim prugama saobraćalo je ukupno 1.283 teretna voza, a jedini granični prelaz preko koga teretne kompozicije nisu prolazile bio je Bogojevo.

U unutrašnjem železničkom saobraćaju tokom vanrednog stanja bilo je ukupno 3.080 teretnih vozova, saopštile su Infrastrukture železnice Srbije.

"Srbija Kargo", državni operater u robnom železničkom transportu, imao je najviše teretnih vozova - čak 3.451.

Takođe, šest privatnih operatera tokom vanrednog stanja imalo je na srpskim prugama ukupno 912 teretnih vozova.

Najveći broj vozova saobraćao je na železničkom pravcu Subotica - Pančevo - Preševo, zatim na prugama Koridora 10, kao i na barskoj pruzi.

Teretnim vozovima na srpskim prugama tokom trajanja vanrednog stanja prevožene su sirovine neophodne domaćoj privredi za proizvodnju, proizvodi za potrebe stanovništva, kao i građevinski materijali i oprema za najveće i najznačajnije infrastrukturne projekte u Srbiji.

Zaposleni u "Infrastrukturi železnice Srbije" tokom vanrednog stanja redovno obavljaju sve svoje aktivnosti na održavanju železničke infrastrukture, kako bi teretni saobraćaj na srpskim prugama i u otežanim uslovima funkcionisao po redu vožnje, bezbedno i bez zastoja.

"Infrastruktura železnice Srbije" preduzela je mere da srpske pruge spremno dočekaju postepenu normalizaciju putničkog železničkog saobraćaja počev od 4. maja, nakon punih 43 dana od kako je on u potpunosti bio obustavljen.

Doneta je odluka da se dodatno izvrši kompletan pregled svih pruga pre ponovnog uspostavljanja putničkog železničkog saobraćaja.

U skladu sa tom odlukom stručne služne "Infrastrukture železnice Srbije" tokom prethodne nedelje obavile su dodatnu vanrednu kontrolu železničke infrastrukture u Srbiji, a posebno pruga Pančevo - Orlovat - Novi Sad, Beogradskog železničkog čvora, kao i niške i barske pruge.

Takođe, merna kola "Infrastrukture železnice Srbije" obavila su prethodnih dana merenja geometrije koloseka i tehnički nadzor nad srpskim prugama.

Iako su tokom vanrednog stanja železnički objekti, posebno stanice održavani i dezinfikovani, u toku su i aktivnosti na njihovom dodatnom čišćenju i dezinfikovanju pre normalizacije putničkog železničkog saobraćaja.

Proteklih dana čišćene su glavna prestonička železnička stanica Beograd Centar, kao i podzemna stanica Vukov spomenik, a aktivnosti se kontinuirano odvijaju i na čitavoj teritoriji "Infrastrukture železnice Srbije".
MarketingNajnovije vesti