Foto: pixabay
Srbija

Zelić: Do sada zabeležene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv kovida

Izvor: 
RTS Uto, 23/02/2021 - 09:47

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije kaže za RTS da su do sada zabeležene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv kovida. Ističe da je vakcina "Astra Zeneke" proverena i da može da se krene sa masovnom vakcinacijom.

Pavle Zelić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je odlična vest što Srbija ima četiri vakcine na raspolaganju.

Prema njegovim rečima, koordinisanim timskim radom, u kratko roku je izdato rešenje, uvozna dozvola i sertifikat za vakcinu "Astra Zeneke". Ističe da može da se krene sa masovnom vakcinacijom.

Sve vakcine su, pa i ova, kontrolisane od srpskih stručnjaka, naglašava Zelić.

Ukazuje da je Batut procenio da je optimalno da se druga vakcina "Astra Zeneke" primi 12 nedelja posle prve doze, jer je to, dodaje, optimalno za maksimalan efekat.

Vakcina se čuva na temperaturi od dva do osam stepeni i njen krajni efekat je da izazove imuni odgovor stvaranjem antitela, i spreči razvoj težeg oblika kovida, dodaje Pavle Zelić

Vakcinu mogu da prime stariji od 18 godina, a Zelić dodaje da se ispituje da li bi mogla i za decu.

Prema njegovim rečima, do danas je zabeleženo 362 slučaja neželjenih reakcija na sve vakcine.

Od tog broja, najviše je na vakcinu "Fajzera" 145, 130 "Sinofarm", 86 neželjenih reakcija na "sputnjik", i jedna neželjena reakcija za koju se ne zna od koje je tačno vakcine.

Najčešće su neželjene reakcije imale osobe od 45 do 64 godine starosti, i to češće žene, navodi Zelić. Dodaje da stariji retko imaju neželjene reakcije što se, kaže, uklapa i u svetske trendove.

"Ovo ne treba da nas zabrine, neželjene reakcije su one koje smo očekivali, prolaze kratko, za do tri dana, najčešće je reč o povišenoj temperaturi, bolu u mišićima, zglobovima, glavobolji, mučninama", dodaje Zelić.

Za sada, ističe, nije bilo težih reakcija, a tri puta reakcije su zahtevale hospitalizaciju.
MarketingNajnovije vesti