zlato Foto: pixabay
Srbija

Zlatara Majdanpek na prodaju, početna cena upola manja od procenjene

Izvor: 
Tanjug Pon, 30/08/2021 - 21:42Zlatara Majdanpek sa pripadajućom imovinom biće na javnoj prodaji 5. oktobra u Beogradu, a početna cena skoro je upola manja od procenjene vrednosti.

Na javnom nadmetanju, zlatara Majdanpek prodavaće se po početnoj ceni od 130 miliona dinara, a vrednost je procenjena na 259,4 miliona dinara, navodi RTS i dodaje da su na prodaju pogoni zlatare, nakita i ukrasnih proizvoda, hemija i metalurgija, centralni magacin i poslovni prostor.

Osim prodavnice zlatare Majdanpek u Zaječaru, Zlatara je imala prodajne objekte u Beogradu, Požarevcu, Valjevu i Nišu.
 
Poslednji socijalni program u ovoj kompaniji sproveden je pred kraj 2015. godine, kada su firmu uz otpremninu napustila 263 radnika.
 
Privredni sud u Zaječaru 2016. godine doneo je rešenje o otvaranju stečaja.
 
To preduzeće u sastavu je imalo tri pogona - Zlataru Majdanpek, Megaplast i fabriku elektroproizvoda koja je jedina privatizovana još 2008. godine.
 
IPM je bio poznat po odličnim majstorima i po ručnoj izradi nakita. Zlatnici i srebrnjaci obeležili su istoriju zlatare i celih epoha na ovom prostoru, pa su poznate serije sa Titovim likom, likom svetaca, istorijskih ličnosti poput cara Konstantina.
 
U pogonima u Majdanpeku izrađivan je i "Dobričin prsten", jedna od najznačajnijih glumačkih nagrada.
 
Osamdesetih godina u pogonima zlatare prerađivale su se dve tone plemenitih metala godišnje.
 
Od 2000. godine IPM je radio u sastavu RTB-a Bor. U više navrata tražili su strateškog partnera, ali su svi pokušaji privatizacije bili bezuspešni.
 

 
MarketingNajnovije vesti