Zlato poluge Foto: pixabay
Srbija

Zlato više neće moći da otkupljuje bilo ko – kolike kazne su predviđene za kršenje propisa

Izvor: 
RTS Pet, 18/06/2021 - 13:09


Otkupom zlata i dragocenosti više neće moći da se bavi bilo ko, poput menjača deviza. Od sredine maja precizno je definisano ko može da se bavi tim poslom. Za one koji nemaju dozvolu države predviđene su visoke kazne, kaže za RTS državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić.

Milan Ljušić kaže za RTS da se novim Zakonom o predmetima od dragocenih metala reguliše promet dragocenosti.

"I po starom zakonu kontrola kvaliteta je bila dobra, ali sam promet privatnog, lomljenog zlata je bio nekontrolisan, pa će se novim propisima to uvesti u legalne tokove", ukazuje Ljušić.

Kako je istakao, glavna novina u zakonu je odvajanje prizvođača, odnosno uvoznika zlata i otkupljivača. 

"Ukoliko neko želi da se bavi otkupom zlata mora da se registruje u Agenciji za privredne registre, tako da time neće moći kao do sada da se bave menjači deviza i frizeri", ističe Ljušić.

Takođe, potrebna je i registracija u Direkciji za mere i dragocene metale gde se dobija sertifikat za bavljenje otkupom zlata i nakita.

Kako je rekao, promet više neće kontrolisati Direkcija kao što je bilo predviđeno starim zakonom, već Tržišna inspekcija Ministarstva trgovine.

Otkupom zlata moći će da se obavlja samo u objektima koji su vidno označeni za tu delatnost, kaže Ljušić.

Kada građani dođu kod otkupljivača zlata, dobijaju list u kome mora da stoje određeni podaci koje definiše zakon – među kojima su stepen finoće zlata i cena.

Sa druge strane, resorno ministarstvo će znati koliki je promet lomljenog, zlata koje je bilo u privatnom vlasništvu, dodaje Ljušić.

Ljušić naglašava da ukoliko neko posumlja u navedenu čistoću zlata može da se obrati Direkciji za mere i dragocene metale gde će se obaviti vanredno ispitivanje kvaliteta.

"Po završenoj kontroli Direkcija izdaje sertfikat o finoći ispitivane dragocenosti", dodaje Ljušić.

Ukazuje da zakon ne zadire u tržište, odnosno cenu po kojoj će se zlato otkupljivati, već samo u uslove trgovanja.

Ljušić apeluje na građane da prodaju svoje dragocenosti samo kod ovlašćenih otkupljivača, jer ukoliko to čine u neregistiovanom objektu mogu snositi sankcije.

"Predviđene kazne za rad bez dozvole su dva miliona dinara za privredna društva, za ovlašćena lica do 150.000, a za preduzetnike od pedeset hiljada do pola miliona dinara", zaključuje Ljušić.
MarketingNajnovije vesti