Foto: Pixabay
Srbija

Znatne količine zlata i srebra pronađene prilikom izgradnje Koridora 11

Izvor: 
eKapija/Blic Čet, 06/05/2021 - 09:08


Značajna nalazišta zlata i povišeni sadržaji srebra pronađeni su 2018. godine tokom pripremnih radova na izgradnji Koridora 11, piše u Pravilniku o utvrđivanju Godišnjeg programa osnovnih geoloških istraživanja za 2021. godinu, prenosi Ekapija.
 
Istraživanja ležišta dragocenih metala u Srbiji traju do 2024. godine, a pored Koridora 11 obavljaju se i na planinama Golija i Ozren.
 
Na lokalitetu Munjino brdo, koji se nalazi na trasi Koridora 11 između Preljine i Požege, dobijeni su sadržaji zlata od 5,74 ppm i srebra od 0,7 ppm, piše između ostalog u Pravilniku o utvrđivanju Godišnjeg programa osnovnih geoloških istraživanja za 2021. godinu koji je doneo ministar rudarstva i energetike krajem marta.
 
Oznaka ppm (parts per million na engleskom jeziku), odnosi se na milioniti deo celine, a ruda zlata može da se ekonomično da se iskopa već sa 0,5 ppm, dok se rudama zlata niske klase smatraju one sa manje od 5 ppm zlata.
 
Tokom 2019. godine, istraživanja su obavljena na delu Koridora 11, takođe između Preljine i Požege, kod lokaliteta Prilipac, a nastavljena su istraživanja na lokalitetu Ivanovci kod Ljiga gde su potvrđeni povišeni sadržaji retkih metala: berilijuma, niobijuma, volframa, srebra i torijuma.
 
Tokom 2020. godine, kako se navodi, najveći obim istraživanja bio je usmeren na terene između Preljine i Požege, takođe na Koridoru 11, na kojima se grade tuneli Laz i Munjino brdo. 
 
Na ulazu u tunel Munjino brdo u grafitičnim škriljcima i filitima registrovani su povišeni sadržaji hroma i srebra, a na izlazu iz tunela registrovani su povišeni sadržaji hroma, mangana, srebra i kobalta.
 
Istraživanja duž novih koridora u Srbiji vršena su i ranije, a u 2016. godini najveći obim osnovnih geoloških istraživanja obavljen je na koridorima 11 i 10. Na području Takovo - Preljina tada su otkrivene "interesantne mineralizacije antimona, hroma, nikla i žive", dodaje se u Pravilniku.
 
Geološka istraživanja su na području Takovo - Preljina nastavljena i 2017. godine, kao i na području izgradnje trase Koridora 10, od Niša do Pirota. Tada su presečene dve metalogenetske zone: Ridanjsko-krepoljinska i Borska metalogenetska zona, u kojima su konstantovane kako se naglašava "vrlo interesantne mineralizacije bakra i zlata".
 
Za 2021. godinu, zaključuje se u delu dokumenta koji bavi geološkim istraživanjima metala duž koridora, planiran je nastavak geoloških istraživanja na Koridoru 11, odnosno na deonici Preljina - Požega, ali i na putnom pravcu Ruma - Šabac - Loznica, kao i na svim drugim putnim pravcima čije trase prolaze kroz geološki interesantna područja.
 
Srbija od 2018. godine plemenite metale traži i na planini Goliji u blizini Ivanjice, kao i na Ozrenu blizu Sokobanje. Rezultati tih istraživanja pokazali su, kako piše u istom Pravilniku, da se radi o vrlo perspektivnim terenima u smislu nalaženja najvrednijeg plemenitog metala.
 
Na Goliji je te godine registrovana značajna količina zlata, a 2019. godine, na širem prostoru Ozrena i Golije od oko 200 kvadratnih kilometara, ponovo su pronađeni visoki sadržaji zlata koji nisu zabeleženi i u prethodnim istraživanjima.
 
Istraživanja na tim planinama nastavljena su i tokom 2020. godine, a na tom području planirana su i tokom 2021. godine kao i na prodručju prema Zlataru i Priboju.
 
Završetak istraživanja plemenitih metala u Srbiji, kako se dodaje, planira se 2024. godine.MarketingNajnovije vesti