Srpski

22. SUSRET JUŽNOBANATSKIH BOŽIĆNIH OBIČAJA I VITLEJEMSKIH IGARA

Izvor: 
Ilona Lečei Sre, 26/12/2018 - 18:54

Pre 22 godine je u Skorenovcu započeto organizovanje Susreta Južnobanatskih božićnih običaja i vitlejemskih igara sa ciljem da se ožive tradicionalni božićni običaji,  koji još postoje u pojedinim naseljima ili su već pali u zaborav, da se očuvaju i prenesu  novijim generacijama. 

Ove godine je ponovo Skorenovac bilo mesto susreta, zgrada Osnovne škole „Žarko Zrenjanin”  je bilo prepuno učesnika, koji su stigli iz naseljenih mesta Južnog Banata.  Program se odvijao u sporskoj hali, gde su na početku prisutne pozdravili skorenovački sveštenik, Čaba Čipak i predsednica Omladinskog kulturnog društva „Salmasal”, Marija Pap. Nakon toga su se smenjivale grupe učesnika iz Skorenovca, Kovina, Ivanova, Vršca, Šušare, Dobričeva, Debeljače, Vojlovice i na radost svih nas, iz Jermenovca, odakle je nakon nekoliko godina izostanka ponovo stigla jedna grupa učenika osnovne škole, koju je za nastup pripremio učitelj Janoš Čeh, uz pomoć roditelja. Predstavio se i Dečji hor „Del pačirtai”, kao i Pevačka grupa „Galaj” iz Dette (Rumunija),  koji  su učestvovali u programu kao gosti. 

U višesatnom programu su se deca i odrasli, njih oko 250, podjednako radovali novom susretu, a domaćini su organizovali prateće manifestacije, kako bi događaj bio sa što više sadržaja: organizovana je izložba rukotvorina i ručnih radova, vašar medenjaka, izložba o kralju Mateji. U centru naselja gosti su mogli  da pogledaju živi Vitlejem i božićni vašar. 


MarketingNajnovije vesti