OBELEŽEN DAN USTANKA MAKEDONSKOG NARODA U JABUCI

CVEĆE I POŠTOVANJE ZA HEROJE

Izvor: 
Liljana Lazareska Ned, 22/10/2017 - 22:12

Povodom Dana ustanka makedonskog naroda, a u spomen svim borcima koji su dali živote za slobodu makedonskog naroda, 11. oktobra su pred bistom Goce Delčeva u Jabuci cveće položile delegacije ambasade Republike Makedonije, Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Srbiji, Mesne zajednice Jabuka, Osnovne škole „Goce Delčev“ i udruženja „Ilinden-Jabuka“.

Ovaj skup su svojim prisustvom uveličali i učenici škole u kojoj se već šest godina uči makedonski jezik.

O značaju ovog datuma govorili su ministar savetnik pri makedonskoj ambasadi u Beogradu, Bojan Đorđev i predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Srbiji, Borče Veličkovski.

-Samo učenjem makedonskog jezika, negovanjem kulture i tradicije i poštovanjem njihovih dela možemo da se odužimo svima koji su položili svoje živote u temelje slobode makedonskog naroda, istakli su između ostalog oni.

11. oktobar 1941. se  smatra početkom makedonske borbe za slobodu. Ovaj dan se u Makedoniji i svuda gde žive Makedonci obeležava na različite načine i različitim aktivnostima. Makedonci u Srbiji ga obeležavaju odgovarajućim programom i podsećanjem starijih, ali i upoznavanjem mlađih generacija sa značajnim datumima iz makedonske istorije.

projekat_manjine_baner_2017.jpgMarketingNajnovije vesti