Vojlovački orkestar samo zlato donosi a slovačku narodnu pesmu rasipa

Desetogodišnja aktivnost orkestra označena zlatnim usevom

Izvor: 
Alena Kulik Čet, 28/12/2017 - 18:54

Kada u Vojvodini, u bilo kojoj sredini spomenete vojlovački orkestar SKPD „Đetvan‟, svi se naježe. Bez muzičara aktivnost društva se nemože ni zamisliti. Trud prilikom sprovodjenja folklornih i pevačkih grupa raširio se do same uspešne aktivnosti orkestra.

Ovakav posao daje velike rezultate, o čemu dokazuje i podatak, da je orkestar od 2008.godine na Folklornom festivalu Tancuj, tancuj... u Gložanima zaslužno pokupio pet zlatnih, četiri srebrnih i jednu bronzanu plaketu pod rukovodstvom umetničkog rukovodioca Vladimira Kolarik. On je od 2004.godine zadužen za muzičko-pevačku aktivnost i neprestano se trudi da okuplja kako pevače tako i muzičare. Zanimljivo je i to, što se u orkestar uključuju i madjarski muzičari, kolege iz društva Tomaši Aron,  oni zajedno veoma dobro saradjuju, uzajamno se dopunjuju i pomažu, menjaju se u društvima kada je to potrebno. Već drugu godinu za redom u septembru pripremili su predkirvajevo veče i organizovali festival solo pevača Zvezde su izašle kod Dunava. Kao rezultat festivala bio je izdan CD pod istoimenim nazivom festivala. Glavni razlog velikog interesovanja za festival je bio i to, što nije bio takmičarskog tipa. Ovakav festival podržali su i pohvalili mnogi gosti iz okoline. Nemožemo zaboraviti i na muzičare koji su doprineli svojim učestvovanjem da festival bude još kvalitetniji. 

Ovi muzičari, već godinama unazad daju izvanredne uspehe i prezentuju Slovačko kulturno – prosvetno društvo Đetvan kako kod kuće tako i u inostranstvu. Narodna muzika ovog kolektiva – dobro raspoloženih ljudi, kojih spaja radost  muzike, zabave i ljubavi ka narodnoj pesmi, zagreva srca svim gledaocima – slušaocima. Ovi ljudi nisu samo muzičari na bini, već podižu  atmosferu i van bine, kao i aktiviraju sve za ples. Prelepa novost u društvu je i novoosnovan mladi orkestar. On okuplja one najmladje muzičare, koji će jednog dana postati članovi svuda poznatog vojlovačkog orkestra. 

Orkestar nema praznike, već se intenzivno priprema za razne nastupe. Videćemo, šta će doneti 2018.godina, da li će se zlatna plaketa naći u rukama ovih spretnih muzičara, koje ljubav ka narodnoj pesmi i svoje vreme posvećuju očuvanju tradicije koje su nasledili od predaka, koju su doneli sa sobom na ove prostore kao efektivno oružje u borbi za očuvanje sopstvenog identiteta.

5.jpg

projekat_manjine_baner_2017.jpgMarketingNajnovije vesti