FOTO: Vladimir Hudjec
Srpski

Hajdučica, malo selo sa velikim kulturno-istorijskim bogatstvom

Izvor: 
Alena Kulik Čet, 20/12/2018 - 21:46

Smerom ka Vršcu na nekih 60 km od Pančeva, u opštini Plandište nalazi se slikovito   Hajdučica. U selu pored Slovaka žive I Srbi, Madjari,  Makedonci ali I Rumuni, Bugari, Hrvati,  Nemci i dr. U samom selu sagradjena je škola, dom culture, Slovački dom, evangelička crkva kao I predivan park u kome se nalazi  dvorac. Upravo je I to razlog, zbog čega bi trebalo posetiti ovo selo koje nudi odmor za oči, srce I dušu. Ovo selo bi mogli da  uporedimo sa zelenom oazom mira. Voćnjaci, mnogobrojne vrste drveća,  travnjaci pripadaju velikom parku koji je pod zaštitom države. Put koji vodi kroz bajkovit park vodi do zamka Damaskin sa jezerom, koji je usidren u srcu parka. Dvorac je sagradio  1911 godine  Lazar Dundjerski, najbogatiji I  najuticajniji  Srbin  u Austro-ugarskoj monarhiji u drugoj polovini 19. I početkom 20.veka. 

FOTO: Vladimir Hudjec
park_u_hajducici11.jpg

Sa ovim zamkom spojena je I legenda o slikaru Jatanu I njegovom stvaranju zahvaljujući jezeru. Zanimljivo je što  već 209 godišnje selo Hajdučica, kao  malo uspeva da očuva svoje slovačko poreklo, pesme, običaje, iako se bore sa mnogim poteškoćama, asimilacijom, opstaju sve do danas. I to zahvaljujući Kulturno-umetničkom društvu Bratstvo i evangeličkoj crkvenoj opštini koji se trude da okupe ovdašnje Slovake, iako su mnogi otišli  za boljim životom I  radom u inostranstvo.  Većina stanovništva bavi se poljoprivredom, dok su neki posao našli I u Plandištu I Vršcu.

FOTO: Vladimir Hudjec
ulaz_u_ledaru.jpg

Uglavnom za vreme posete očekuje  vas pored razgledanja lepote okoline I gostoprimstvo lokalnog stanovništva,dok neke domaćice održavaju tradicionalna jela I kolače kojima ne bi odoleli.
MarketingNajnovije vesti