Srpski

NACIONALNE MANJINE – DEO BOGATSTVA SRBIJE

Izvor: 
Liljana Lazareska Uto, 12/12/2017 - 18:54

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije je 10. decembra, manifestacijom „Složeni mozaik Srbije“, koja je održana na beogradskom Sajmu, zajedno sa Nacionalnim savetima obeležila Međunarodni dan ljudskih prava.
 
Manifestaciju je otvorila direktorka Kancelarije, Suzana Paunović, a svoju posebnost je na štandovima i kulturno-umetničkim programom predstavilo 16 nacionalnih zajednica, među kojima su Slovaci, Slovenci, Rumuni, Mađari, Česi, Romi, Crnogorci, Hrvati i drugi.
 
Na štandu makedonskog Nacionalnog saveta su bile izložene rukotvorine, makedonski specijaliteti, izdanja Novinsko-izdavačke ustanove „Makedonski informativni i izdavački centar“ i suveniri. Makedonski folklor je predstavila pevačka grupa „Makedonijum“ iz Beograda i najmlađi članovi pevačke grupe „Toše Proeski“ iz Kačareva. Posetioci su imali mogućnost da čuju i vide izvođenja običajnih pesama „Vodarke“ i „Žetvarke“ i pesme „Posejala baba do tri zrna prosa“, „Šarena gajda“, „Vrati mi sunce“.
 
Na Sajmu su bili prisutni i predstavnici državnih institucija, predstavnici ambasada čiji su se nacionalni saveti predstavljali, organizacija civilnog društva, turističke organizacije i drugi.
 
Sa ove manifestacije je poslata poruka da Srbije poštuje svoje građane sa svim svojim različitostima, a koliko i kako oni čuvaju svoju posebnost moglo je da se vidi na ovom Sajmu.
 
projekat_manjine_baner_2017.jpg

 
MarketingNajnovije vesti