Vojlovački „Đetvanovci‟ prešli su u polufinale 2. kola veličanstvenog projekta u Slovačkoj

Omiljeni slovački folklorni šou Zemlja peva ponovo se vraća!

Izvor: 
Alena Kulik Uto, 21/11/2017 - 10:12

Slovački folklor je dragulj, čiji sjaj blista do danas i njegova vrednost je nepredvidiva. Javni servis RTVS priprema 2. seriju veličanstvenog šou programa „Zemlja peva‟, kojim želi da sačuva tradiciju naših predaka, da pokaže svetu lepote slovačkih sela i da se priseti na raznolikosti i vrednosti slovačkog folklora.

Pored izvođača iz Slovačke, ovog puta su se na kastig prijavili I folkloristi iz dijaspore – inostranstva. Na primer, prijavili su se pojedinci ili grupe iz Rumunije, Mađarske i Srbije, a publika takođe može očekivati različita iznenađenja. Konkurs je namenjen svima koji predstavljaju slovački folklor na neprofesionalnom nivou u solo, parovima ili grupnim izvodjenjima u tri kategorije - plesu, pevanju i instrumentalnom.

Na kastingu održanom u Bačkom Petrovcu 21. oktobra članovima komisije pevanjem, muzikom i plesom predstavili su se članovi Slovačkog kulturno umetničkog društva „Detvan‟ iz Vojlovice. Ovo aktivno društvo prošlo je u polufinale koje će biti održano u Bratislavi u Slovačkoj republici. Upravo u petak 17.novembra prezentovalo je tradicionalne vojlovačke igre, muziku i pesme.

„RTVS smatra da je projekat „Zemlja peva‟ jedan od ključnih aktivnosti u narednom periodu. Kreiranjem ovog jedinstvenog tipa RTVS programa savršeno ispunjava svoj javni položaj, ne samo da oživljava folklornu tradiciju, već i inspiriše strast svojih performansa i privlači izuzetno široku publiku", rekao je generalni direktor RTVS-a Jaroslav Reznjik.

Ova 2. serija će se na ekranima RTVS pojaviti tek u januaru 2018. godine, a u finalu će nastupiti 10. takmičarskih grupa, dok će o pobedniku opet odlučivati gledaoci putem SMS glasanja.

projekat_manjine_baner_2017.jpg


Marketing

Najnovije vesti