• Oživela bajka stara više od 100 godina

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Početkom novembra tekuće godine Slovački kulturni centar u Kisaču, na čelu sa direktorom Pavlom Surovim, organizovao je 2. festival tradicionalne narodne nošnje Slovaka u Vojvodini. Učesnici, momci i devojke, u starim nošnjama defilovali su ulicama Kisača, kde su ih aplauzom pozdravljali nestrpljivi gledaoci.

    U sali je program otvorila vojlovičanka Alisa Oravec baletskom tačkom uz muziku slovačke narodne pesme. Mnogobrojni gosti, kao i domaćini, zatim su prisustvovali prezentaciji knjige „Slovačka lepota“, čiji su autori fotografi Branislav Kokavec i Pavel Surovi iz Kisača. Ova publikacija, kroz koju su autori pokušali da se oduže precima preko lepote narodne nošnje, izašla je u produkciji Kulturnog centra Kisač a za finansijske pomoći grada Novog Sada.

    Knjiga poseduje izvanredan koloritet, koji izvire iz ornamentike narodne nošnje i svedoči o povratku ka slovačkim korenima i o njihovom identitetu Slovaka u Srbiji. Na fotografijama je zahvaćena slovačka prošlost i savremenost u bojama slovačke nošnje, od kojih neke imaju i preko 150 godina.

    Prisutnim se obratio i gradonačelnik grada Novog Sada, Miloš Vučević, koji je odabrao, unapredio i podržao ovaj projekat. Izjavio je, da će ovaj poduhvat biti sledeći most dva bratska naroda – Srba i Slovaka.

    Surovi je rekao, da će u 2021 godini, kada Novi Sad treba da bude Evropska prestonica kulture, knjiga izaći i na engleskom jeziku.

    O knjizi su govorili njeni autori, kao i recenzenti Prof. dr. Zoroslav Spevak i dr. Nebojša Kuzmanović. Posle čega je sledilo krštenje knjige. Gradonačelnik Novog Sada je postao kum knjige na srpskom jeziku, a kuma knjige slovačko – srpske verzije bila je ambasadorka Slovačke republike u Beogradu – Dagmar Repčekova.

    Posle se na bini predstavilo više 100 mladih učesnika, koji su prezentovali stare narodne nošnje. Na modnoj pisti stare slovačke nošnje su predstavili mladići i devojke iz Aradca, Bačkog Petrovca, Bingulje, Boljevaca, Dobanovaca, Gložana, Padine, Kovačice, Kisača, Selenče, Stare Pazove, Šida i Vojlovice.

    Sve nošnje je ocenio stručan žiri, koji su činile: Marija Petrikova, Marija Marčokova i Marija Gaškova. Dok je žiri razmatrao, na glavnoj bini održan je  galaprogram tokom kojeg su se čule moderne i tradicionalne narodne pesme a zapleseli su i moderan ples vojlovčani Martin Marek i Alisa Oravec.

    Specijalnu nagradu žiri je dodelio Dariji Žemberiovoj iz Gložana, 1. mesto je osvojila Malvina Zolnjanova iz Selenče, 2. mesto Jana Jambrihova iz Kisača, 3 mesto i nagradu za najautentičniju nošnju Filipa Janovska iz Aradca.

    Za lepoticu festivala proglašena je Alica Oravec iz Vojlovice. Fastival je završen otvaranjem izložbe „Slovačka lepota“, koju je otvorila Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]