Srpski

PLANDIŠTE: ŠAH TRAŽI CELOG ČOVEKA

Izvor: 
Liljana Lazareska Sub, 10/11/2018 - 22:34

Radovan Janićijevski, kao i mnogi njegovi prijatelji penzioneri, svakodnevno dolazi u Dom penzionera u Plandištu, gde zajedno na nekoliko tabli igraju šah. Ljubav prema ovoj drevnoj igri je nasledio od oca. Kada je imao samo četiri godine otac mu je poklonio ručno izrađene figure čiji miris mu i dalje budi drage uspomene.

Osnovna pravila, ove u to vreme omiljene igre starijih, naučio je svakodnevnim igranjem sa ocem i najbližima. Ljubav prema šahu se polako povećavala i on je počeo da uči i iz časopisa i knjiga. Njegova biblioteka i znanje su se polako obogaćivali, a prve uspehe je počeo da postiže već u osnovnoj školi.

- Počeo sam da igram za Plandište kao omladinac, a potom, kao senior, u drugoj saveznoj ligi za Vršac od 1977. do 1997. godine. Igrao sam i u ligi Vojvodine, a sad igram samo za klub „Sloga“ iz Plandišta, Banatska liga jug. Više nisam za velike zadatke, ali još uvek igram dobro, osvajam više od 50% za ekipu, kaže Radovan.

radovan_velickovski_i_radovan_janicijevski_resize.jpg

On je jedan od najuspešnijih članova ekipe. Igrao je sa poznatim majstorskim kandidatima, kao što su Grubišić, Stoiljković, Popov, Grozdanić. Postizao je značajne rezultate i remizirao sa više majstora, među kojima je bio i proslavljeni velemajstor David Bronštajn. Kao kandidat za majstora se plasirao 1979. godine na turniru u Vršcu. 1994. je bio radnički prvak Vršca. Njegovu vitrinu krase mnoge nagrade, priznanja i pehari koje je osvojio na mnogobrojnim turnirima.

Za njega važi deviza koju je naučio na mnogobrojnim takmičenjima: „U pobedi nemoj da se uzdižeš, ni u porazu da se smanjuješ“.

- Kada pobeđuje svako se dobro oseća, a kada gubi, čak i kada izgubi od svetskog prvaka nije prijatno, potvrđuje opšte pravilo Janićijevski.

I pored toga što u Domu penzionera ne igra da bi se dokazivao, nije omiljeni protivnik kod svojih prijatelja budući da je jedan od najboljih i da još uvek izvanredno igra.

- I pored toga što ne igramo za nagradu ipak niko ne želi redovno da gubi, kaže Sande Dodić.

Za njega ljubitelji šaha u Plandištu kažu da teško mogu da ga pobede zato što je kompletan igrač i poznaje sve faze igre.

 
MarketingNajnovije vesti