Srpski

POSETA JABUCI

Izvor: 
Liljana Lazareska Pet, 22/12/2017 - 13:58

Ambasadorka Republike Makedonije u Republici Srbiji, Vera Jovanovska Tipko i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević su posetili Jabuku 11. novembra.

Goste su dočekali gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov, predsednik Nacionalnog saveta makedonske zajednice u Republici Srbiji, Borče Veličkovski, predsednik mesne zajednice, Slobodan Ilić i žitelji Jabuke. Susretu su prisustvovali i predstavnici drugih institucija iz ovog mesta, članovi recitatorske sekcije na makedonskom jeziku, članovi udruženja „Ilinden-Jabuka“ i dr.

Cilj ove posete je bolje upoznavanje sa problemima i aktivnostima makedonske zajednice, a tema je ravnopravnost polova u nacionalnim manjinama, ostvarivanje njihovih prava i socijalna zaštita.

-Razgovarali smo otvoreno o određenim temama sa ciljem da budemo bolji i efikasniji i da zaštitimo ljudska prava svih zajednica, pa i makedonske, kako bi bili više integrisani u društvo, rekla je ambasadorka Vera Jovanovska Tipko.

Prema ambasadorki ravnopravnost polova treba da bude redovna tema zato što stimuliše rast i razvoj celokupnog društva.

Ovom posetom i Vlada Republike Srbije ispunjava cilj koji je zadat još 2014. godine, a to je da se stvori jedno multietničko društvo u kome će prava svih nacionalnih manjina biti na najvišem mogućem nivou.

I lokalna samouprava se trudi da u granicama svojih mogućnosti prati ovaj put.

Prema gradonačelniku Pančevu to se najbolje vidi kroz podršku mnogih projekata na ovu temu, a saradnja sa makedonskom zajednicom je na visokom nivou.

O ravnopravnosti polova treba da se uči od malih nogu. Na deo dečijih prava su, kroz stihove, podsetili učenici koji uče predmet makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture u OŠ „Goce Delčev“ u Jabuci.

Prava treba da se znaju i da se poštuju. To je cilj posete Jabuci i nekoliko mesta u Vojvodini.

projekat_manjine_baner_2017.jpgMarketingNajnovije vesti