Srpski

POSETA PREDSTAVNIKA SAVEZA RAKOCI JUŽNOM BANATU

Izvor: 
Ilona Lečei Uto, 06/11/2018 - 18:00

Mali učenici, koji su u Južnom Banatu krenuli u prvi razred osnovne škole na mađarskom nastavnom jeziku, tokom oktobra su dobili ovogodišnju stipendiju Saveza Rakoci iz Mađarske. Predstavnike saveza su  zajedno  dočekali roditelji i deca u Jermenovcima, Skorenovcu i Debeljači. 

U Jermenovcima je stipendiju Saveza Rakoci dobilo četvoro prvaka  u isturenom odeljenju  Osnovne  škole Dositej Obradović iz  Plandišta. 

Ana Barna Horvath, učiteljica veronauke i zamenica učitelja, pozdravila je prisutne i u svom govoru je istakla da njihovoj zajednici jako mnogo znači pomoć matice, pošto je u okruženju mesto Jermenovci jedino mađarsko naselje. U trinaest sela jedino tu postoji škola sa mađarskim nastavnim jezikom i u celom okrugu ima jako malo Mađara. 

Predstavnici saveza su svoj put nastavili do Skorenovca, gde su ih dočekala deca sa prigodnim programom. U tom mestu stipendije je dobilo šestoro učenika prvog razreda iz Skorenovca i jedan učenik iz Dobrićeva. 

Nastavljajući put, u Debeljači je četrnaestoro učenika moglo da se raduje uručenoj novčanoj pomoći. I roditelji su sa zadovoljstvom prihvatili donaciju, pošto je to pomoć za celu porodicu. 

Savez Rakoci je 2013. godine pokrenuo program stipendiranja upisa prvaka u Vojvodini u saradnji sa Nacionalnim savetom Mađarske nacionalne zajednice sa ciljem da usmeri pažnju na izbor škole sa mađarskim nastavnim jezikom. Stipendiju dobijaju oni đaci koji žive u opština gde je udeo mađarske manjine u stanovništvu manji od 30 odsto.

Barnabaš Palinkaš, direktor događaja Saveza Rakoci izjavio je da je ovo simbolična stipencija, jer se radi svega o desethiljada forinti, ali istovremeno simbolizuje jedno ogromno jedinstvo, pošto se više stotina samouprava, privatnih osoba i preduzetnika  u Mađarskoj udružilo da ovde, u Vojvodini više stotina prvaka može dobiti ovu stipendiju. Svi ti donatori bi voleli da to bude jedna vrsta simboličnog rukovanja, znak zahvalnosti pružaoca pomoći prema roditeljima, što su dobro izabrali, što čuvaju Mađarski jezik, Mađarsku školu i što su svojoj deci izabrali školu sa mađarskim nastavnim jezikom. 

Inače, Savez Rakoci u celom Karpatskom basenu mnogostrano pomaže učenike u školama sa mađarskim nastavnim jezikom raznim poklon-paketima, stipendijama, izletima i kampovima.
MarketingNajnovije vesti