IZLOŽBA FOTOGRAFIJA I SLIKA

SVEDOČANSTVO O PROŠLOSTI

Izvor: 
Liljana Lazareska Pet, 02/12/2016 - 23:30


Pročitajte tekst na makedonskom jeziku.

U okviru centralne proslave 70-godišnjice od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu 30. oktobra je u holu Skupštine Grada Pančeva otvorena izložba fotografija i umetničkih slika pod nazivom „Doseljavanje Makedonaca u Vojvodinu“.

            Bile su izložene fotografije na kojima je bio predstavljen deo života Makedonaca u prvim godinama posle doseljavanja u Vojvodinu, kao i umetničke slike akademskog slikara Pavleta Kuzmanovskog iz Tetova. Fotografije su deo privatnih zbirki Makedonaca iz Kačareva, Jabuke i Glogonja, a umetničke slike su naslikane specijalno za ovu priliku.

            Cilj je da se posetioci izložbe upoznaju sa načinom života u prvim godinama posle doseljavanja, izgradnjom i uvođenjem infrastrukture u naseljena mesta, kao i da se Makedonci podsete na rodni kraj i svoje poreklo.

            Iako je ova izložba u Pančevu bila postavljena samo jedan dan, pored prisutnih na centralnoj proslavi, posetili su je predsednici Republike Makedonije i Republike Srbije, dr Đorđe Ivanov i Tomislav Nikolić, kao i veliki broj građana Pančeva. Nakon toga su istu priliku imali i žitelji Jabuke i Kačareva.

 

projekat_manjine.jpgMarketingNajnovije vesti