Srpski

TROJEZIČNO VEČE U PANČEVU

Izvor: 
Liljana Lazareska Ned, 22/10/2017 - 21:57

Manifestacija Dani makedonske kulture, koju je organizovalo udruženje „German“ iz Glogonja, završena je trojezičnom pesničkom večeri koje je održano 25. septembra u sali Doma omladine „Apolo“ u Pančevu. Ljubitelji poezije su uživali u stihovima pesnikinje Violete Pačevski i prozi Nade Malek iz Pančeva, ali i u stihovima pesnika Viktora B. Šećerovskog, Ratka Markovića Riđanina, Zorana Radosavljevića iz Beograda i Viktora Raduna iz Novog Sada. Prisutni su takođe imali priliku da čuju stihove Živana Pujića i Milivoja Jovanovića.

Na trojezičnoj književnoj večeri u Pančevu redovno i sa zadovoljstvom učestvuje i pesnik Valentin Mik, koji smatra da je veoma dobro učestvovati na ovakvim manifestacijama.

-Sa zadovoljstvom učestvujem na ovim večerima već nekoliko godina zato što smatram da one imaju veliko značenje ne samo za mene, već i za naš grad. U Pančevu se govori 26 jezika i još nekoliko dijalekata, i baš zato smatram da je Pančevo jedan veliki grad bez obzira na broj stanovnika. Ono je i grad otvoren ka svim kulturama i nacijama, a to znači mnogo. Baš zato sa zadovoljstvom učestvujem na Danima makedonske kulture i na danima bilo koje druge kulture, kaže pesnik Valentin Mik.

Saradnja među piscima i pesnicima je na visokom nivou. Oni zajedno učestvuju na mnogim manifestacijama. 

-Preko književnosti se najbolje upoznaje kultura jednog naroda, pesnici i pisci to znaju i zato sa zadovoljstvom učestvuju na ovoj manifestaciji, kaže Maja Georgievska, stručni saradnik za amaterizam mladih u Domu omladine u Pančevu.

Poezija, kao i kultura i umetnost, gradi mostove koji povezuju i najudaljenije zemlje i najrazličitije kulture. Pesnici sarađuju spontano, bez predrasuda, zanemarujući granice i kulturne razlike.

projekat_manjine_baner_2017.jpg


Marketing

Najnovije vesti