• UNIKATNE ČARAPE ZA IGRAČE I PEVAČE

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Članovi udruženja „Makedonski biseri“ iz Plandišta zimske dane koriste za druženje i pletenje čarapa namenjenih kulturno-umetničkom društvu „Vuk Karadžić“ i pevačkoj grupi udruženja. Čarape za pevačku grupu su već ispletene. U toku je izrada čarapa za folkloraše.

    -Napravićemo po nekoliko parova muških i ženskih čarapa iz svakog kraja Makedonije i predstavićemo ih KUD-u. Želja nam je da svoj repertoar obogate koreografijama iz Makedonije. Ako im se dopadne naš predlog napravićemo čarape za sve članove društva, rekla je Ljubica Graovac, član udruženja „Makedonski biseri“.

    Materijal kupuju sami od proverenih proizvođača, a boje su nepromenjive prilikom održavanja. Motivi su iz različitih krajeva Makedonije i u skladu su sa nošnjama koje su nekad nosili njihovi preci, a danas se čuvaju kao najveće bogatstvo i oblače se samo pri izvođenju narodnih kola i koreografija kulturno-umetničkih društava i predstavljanju tradicije.

    Prvi korak je napravljen sa čarapama iz razloga što su za ovaj poduhvat potrebna manja sredstva nego za kupovinu i izradu nošnji.

    -Ukoliko se u kulturno-umetničkom društvu slože da neguju i makedonski folklor onda ćemo se potruditi da pomognemo i pri nabavci nošnji, izjavila je predsednica udruženja, Slavka Stefanovski.

    I druge članice udruženja sa radošću i pesmom pletu čarape prisećajući se rodnog kraja i mladosti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija