Srpski

VOJLOVICU SU POSETILI PRESTIŽNI GOSTI

Izvor: 
Ilona Löcsei Uto, 05/09/2017 - 19:25

Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Tamaši Aron“ u Vojlovici  31. avgusta su  posetili Arpad Janoš Potapi, državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku i vodeći članovi Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini: Jene Hajnal, predsednik, Aniko Jeras, predsednica IO i Marta Petrovič, članica IO zadužena za obrazovanje. Prestižne goste su u sedištu društva dočekali predstavnici vojlovačke mađarske zajednice, Bela Halas, reformatski biskup i nekoliko članova crkvenog odbora, Vilmoš Lečei, predsednik kulturnog društva sa članovima IO kao i Karlo Ranc, zamenik gradonačelnika  Pančeva. 

Državni sekretar Arpad Janoš Potapi je u MKUD-u „Tamaši Aron“ pogledao plac,  koji je kupljen donacijom Mađarske vlade i sekelj kapiju podignutu prošle godine iz iste donacije, kao i idejni projekat buduće etno kuće, koja će takođe biti izgrađena podrškom zemlje matice tokom naredne godine. 

Posle podne su gosti nastavili put prema Skorenovcu na proslavu otvaranja školske godine. U organizaciji Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne zajednice, uz podršku Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku tamo su predali pakete školskog pribora prvacima koji će nastavu pohađati na mađarskom jeziku u Skorenovcu, Vojlovici i Jermenovcima, sa kojim znatno pomažu porodicama na početku školske godine.  Učenici Osnovne škole Žarko Zrenjanin su pripremili svečani program za 11 prvaka i  goste, visoke zvaničnike. Svečanost otvaranja nove školske godine u Južnom Banatu svojim prisustvom su  uveličali  i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i predsednik SVM, Anamarija Viček, državni sekretar za obrazovanje i Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje. 

projekat_manjine_baner_2017.jpg

 Marketing

Najnovije vesti